Духовна велич: у каталозі виставкового проєкту представлені речі Лесі Українки

09 Травня 2023, 15:54
Каталог "Духовна велич" 599
Каталог "Духовна велич"

Музею подарували каталог меморій видатних українців.

На днях генеральна директорка Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова передала Літературно-меморіальному музею Лесі Українки у Звягелі каталог виставкового проєкту «Духовна велич: меморії видатних українців. Наукова реставрація» (2021) – інформують на фейсбук-сторінці музею.

Проєкт був реалізований реставраторами за підтримки Українського культурного фонду та присвячений 30-річчю Незалежності України. 300-сторінкове видання вміщує зображення музейних предметів до та після проведення реставраційних робіт і портрети їхніх власників, зокрема Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Котляревського, Івана Франка, Михайла Грушевського, Ольги Кобилянської, Павла Тичини, Миколи Лисенка, Марії Заньковецької, Симона Петлюри, Василя Стуса, Катерини Білокур та ін.

У каталозі, зазначається в дописі, немає експонатів з колекції Літературно-меморіального музею Лесі Українки у Звягелі. Проте представлені речі письменниці, які зберігаються в Музеї видатних діячів української культури (м. Київ). Це вишиті рукави від сорочки Лесі Українки, віяло поетеси, фрагмент сукні, яку вона пошила для своєї вихованки Марусі Собіневської.
 
У кожному відреставрованому творі, пише Стрєльнікова, є частка душі, любові, таланту, тепло рук художника-реставратора, який відродив, надав раритету друге дихання, збагатив музейні колекції відреставрованими унікальними предметами історії та культури, примножуючи тим самим привабливість музеїв, заповідників, галерей для наших громадян та гостей країни. 
 

Віяло поетеси
Віяло поетеси

Фрагмент сукні
Фрагмент сукні

 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024