У Дубні презентували виставку «Бабусина скриня»

07 Травня 2023, 17:45
Оксана Петровська на презентації виставки своїх творів 974
Оксана Петровська на презентації виставки своїх творів

Відкрилася персональна виставка міфологічних картин радивилівської художниці.

Художниця з Радивилова Оксана Петровська – надзвичайно скромна людина, яка не любить зайвого галасу навколо себе і не надто рекламує свою творчість. У цьому переконались усі, хто прийшов у Дубенський замок на презентацію її персональної художньої виставки «Бабусина скриня» – ідеться на фейсбук-сторінці цього закладу.

З цієї нагоди, пише автор повідомлення, невелика виставкова зала в палаці князів Любомирських наповнилася пахощами сіна від декоративних букетиків, які прикрашали експозицію, і…містикою. Адже картини Оксани Петровської найперше символізують слов’янську міфологію.

Художниця, яка крім написання картин, ілюструє книги, займається іконописом, декоративним розписом, під час відкриття виставки не зрадила собі: про себе – мінімум інформації, набагато більше про кожну з представлених картин.
 
Насправді її малярські твори самі говорять про самобутність таланту. І варто прислухатися до директорки Радивилівського історичного музею Олесі Шикало, яка знайома з авторкою понад 20 років.
 
«Кожну з картин Оксани Петровської можна пізнавати у «кілька підходів». Тому що не одразу можна вловити усі деталі її творчого задуму. Головний меседж, який я читаю у картинах художниці, - свого роду заклик до землян зберегти природу, яка нас оточує» – каже вона.
З огляду на міфологічну тематику експозиції, досить доречним був історичний екскурс в українську міфологію, який провів під час презентації учитель Захар Іванов.
 
Головний міфологічний персонаж, зображений на картинах Оксани Петровської, – Мавка. З полотен на нас дивляться Маруха, Житниця, Гречуха…Кожна з них має в міфології свою харизму та місію.
 
«Мені чомусь здається, що це не ми вивчаємо творчість авторки, вдивляючись у зображення мавок, а вони вивчають нас, заворожуючи своїм поглядом», – ділиться своїми враженнями від виставки Олеся Шикало.
Виставка міфологічних картин радивилівської художниці – той випадок, коли не варто шукати додаткових епітетів для її опису. Для розуміння творчого стилю авторки, її філософського задуму важливіше хоча б один раз побачити цю чудову колекцію у палаці князів Любомирських Дубенського замку.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024