На світлині музею у Сімферополі виявили експонати із херсонської колекції

02 Травня 2023, 18:10
На світлині музею у Сімферополі виявили експонати із херсонської колекції 667
На світлині музею у Сімферополі виявили експонати із херсонської колекції
Наукові співробітники Херсонського обласного художнього музею імені Олександра Шовкуненка продовжують ідентифікувати твори мистецтва, які викрали російські окупанти. 
 
Про це повідомили на сторінці музею.
 
Своє мародерство колаборанти офіційно задокументували 1 квітня 2023 року. Тоді фейкове «міністерство культури Херсонської області» та дирекція Центрального музею Тавриди підписали так званий «договір» про зберігання творів, вкрадених росіянами з Херсонського художнього музею 
 
«Рівно місяць тому вони оприлюднили кілька фото з цієї «визначної події». На цій світлині, знятій у Центральному музеї Тавриди, ми вже ідентифікували 5 творів з херсонської музейної колекції та звернули увагу, що панно Людмили Петрової «Радість» потрапило на світлину двічі — є і сама робота, і її ідентифікаційний номер у списку у лівому нижньому куті світлини. Цей список, очевидно, складений вже у Сімферополі, він фіксує ті роботи, які стоять десь поруч на полицях», – йдеться у дописі.
Серед вкрадених експонатів музейники виявили: 
 
Планерське. Чортів палець. Іван Гопкало. 1966. Папір, олівець. 
 
З майже двох десятків графічних творів херсонського майстра, живописця та графіка Івана Гопкала (1894-1984), до списку потрапив лише один кримський пейзаж, але є велика ймовірність того, що поруч знаходяться й інші його роботи.
 
Сахалін. Старе поселення. Микола Бережний. 1971. Папір, акварель.
 
Графічних творів видатного діяча культури та мистецтва, народного художника України Миколи Бережного (1938-2015) в музейній колекції було 15. Не виключено, що десь поруч із цим пейзажем знаходяться й інші викрадені твори миколаївського майстра.
 
Портрет М.В. Гоголя. Анатолій Давидов. 1981. Папір, автолітографія.
 
У цей список з творів пітерського портретиста Анатолія Давидова (1923-2009). потрапив лише один портрет. Ймовірно, десь поруч ще понад 40 робіт художника.
 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024