Рівненська обласна бібліотека розпочинає новий сезон екскурсій

02 Травня 2023, 16:01
Каса хворих. Джерело фото: РівнеРетроРитм 584
Каса хворих. Джерело фото: РівнеРетроРитм
Усіх охочих запрошують відвідати пішохідні тематичні екскурсії різними локаціями Рівного. Першими у новому сезоні стануть мандрівки вулицями Михайла Драгоманова та Замковою.
 
Про це Район.Історія повідомили організатори.
 
Вартість екскурсії з однієї людини – 10 гривень, для дітей та школярів безкоштовно. Екскурсії відбудуться у неділю, 7 травня о 13:00. Збір групи: Рівненська обласна бібліотека (вул. Олександра Борисенка, 6).
 
 
Довідково:
 
Вулиця Драгоманова одна з найстаріших вулиць Рівного. Частина її пролягає на місті колишнього палацово-паркового ансамблю князів Любомирських. За свою історію вулиця була Гімназійною, Директорською, Сенаторською, Пироговською, Бандурського. Під час окупації – Шлосштрассе (Замкова), а у післявоєнний період носила ім’я Калініна. Сучасну назву отримала в 1991 році на честь українського громадського діяча, науковця, публіциста Михайла Драгоманова. Саме тут він зупинявся, гостюючи у Рівному в 70-х роках ХІХ століття. По вулиці Драгоманова збереглися будинки колишньої чоловічої гімназії, Повітової каси хворих, Оранжереї князів Любомирських.
 
Історія вулиці Замкової сягає XV століття. Вже на початку ХVIII століття князі Любомирські спорудили величний кам’яний палац на місці залишків старовинного дерев’яного замку. Замок був оточений садово-парковим ансамблем. У ХІХ столітті палац поступово руйнується і у 30-х роках ХХ з невідомих причин згорів і більше не відновлювався. Палацово-парковий ансамбль князів Любомирських відтворений на макеті Рівного, який експонується в обласному краєзнавчому музеї. Самої споруди замку давно немає, проте пам'ять про неї збереглася у гравюрах, літографіях, фото, поштівках, які демонструються під час проведення екскурсії. На місці колишнього замку виросли будівлі спортивного комплексу «Авангард» та будинок Центру науково-технічної інформації (ЦНТІ).
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024