До Держреєстру нерухомих пам'яток внесли єдину діючу в Україні водяну кузню

01 Травня 2023, 17:12
До Держреєстру нерухомих пам'яток внесли єдину діючу в Україні водяну кузню 768
До Держреєстру нерухомих пам'яток внесли єдину діючу в Україні водяну кузню

На Хустщині прокуратура через суд сприяла внесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток єдиної в Україні діючої водяної кузні.

 

Про це повідомляє пресслужба Закарпатської обласної прокуратури. Йдеться про єдину в Україні діючу водяну кузню «Гамора», пам'ятку XVIII століття, яка розташована в селі Лисичово на Хустщині. 

 

Наразі долею об'єкта опікуються орендарі, які підтримують там безперебійний цикл роботи. Внесення ж кузні до реєстру надасть їй офіційний статус пам’ятки, яка перебуватиме під охороною держави.

«Хустська окружна прокуратура у судовому порядку забезпечила виконання усіх умов для внесення унікальної водяної кузні «Гамора» до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Для цього раніше звернулася з позовом до Закарпатського окружного адміністративного суду, який зазначені там вимоги повністю задовольнив», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чеський спадок у Закарпатті: краєзнавці створили аудіогід пам’ятками міжвоєнного періоду

Прокурор встановив, що виконавчий комітет органу місцевого самоврядування не виконував вимоги законодавства щодо виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини місцевого значення. 

Крім того, не подав пропозиції органу охорони культурної спадщини вищого рівня – Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА про занесення пам’ятки до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Вже після втручання прокуратури та рішення суду виконком таки виготовив вищезгадану документацію і звернувся до обласної військової адміністрації. Зауважимо, що всі ці кроки створюють правове підґрунтя для захисту та збереження об‘єкта культурної спадщини.

Читайте також: Визначили 10 найкращих світлин пам'яток України 2022 року

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024