Локальна ідентичність: на Херсонщині встановлений найбільший пам’ятний знак кавуну

30 Квітня 2023, 13:53
Символ початку звільнення Херсонщини від російських загарбників 1251
Символ початку звільнення Херсонщини від російських загарбників

 Існує версія, що з кавунами Херсонщину колись  познайомили кримські татари.

Нині, коли більшість херсонців вимушено покинули рідне місто, вони, здається, почали по-справжньому його любити й цінувати. Далеко від рідного дому згадують затишні вулиці, парки, набережну. І коли в іншому місці України люди дізнаються, що їхній співрозмовник – херсонець, то найчастіше його місто асоціюють з кавунами – ідеться на фейсбук-сторінці Херрсонського обласного краєзнавчого музею.

Чи задумувалися ви, ідеться в дописі, чому те чи інше місто ототожнюється з певними предметами чи явищами? Науковці називають це локальною ідентичністю.

Існує версія, що досить давно з кавунами Херсонщину познайомили кримські татари. У 1969 році в Голій Пристані (зараз тимчасово окупованій) був заснований Інститут південного овочівництва й баштанництва. Там виводили нові сорти кавунів. 
 
З 2003 року в Голій Пристані проходив фестиваль «Український кавун – солодке диво», на якому визначали найбільші кавун, диню та гарбуз.
 
На території Херсонської області (с. Осокорівка) встановлений найбільший пам’ятний знак кавуну. У жовтні 2022 року цей пам’ятник став символом початку звільнення Херсонщини від російських загарбників.
 
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024