Реставруватимуть найдавнішу дерев’яну церкву Львівщини

27 Квітня 2023, 18:03
Церква Зіслання Святого Духа 1279
Церква Зіслання Святого Духа

Відбулася виїзна нарада науково-реставраційної ради, під час якої розглядали питання реставрації дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у селі Потелич.

Про це повідомляє Львівська обласна військова адміністрація.

Пам’ятка датується 1502 роком і належить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Церква знаменита своїми різночасовими розписами – XVII та XVIII століть.

Читайте також: У Нововолинську реставрують іконостас XVIII століття із Низкиницького монастиря

«Церква в Потеличах – одна із найважливіших святинь Львівщини. До питання її відновлення маємо підходити дуже виважено, адже вона у числі світового архітектурного спадку, і від наших сьогоднішніх рішень, фаховості виконання запланованих реставраційних робіт, якості матеріалів залежить, у якому стані збережемо цю унікальну церкву для нащадків», – зазначила директорка департаменту архітектури і містобудування Олена Василько.

Під час наради фахівці оглянули інтер’єр та фасади пам’ятки, окреслили можливості їхнього збереження, обговорили план виконання реставраційних робіт. У фокусі уваги була східна стіна нави – цінна пам’ятка монументального мистецтва, на якій містяться два автентичні розписи. 

Цьогоріч для виготовлення науково-проєктної документації на реставрацію стінопису та іконостасу церкви виділили сто тисяч гривень.

Читайте також: У Львові поблизу Винниківського ринку відреставрували двері

Читайте також: На Харківщині реставрують Євангеліє XVIII століття, яке врятували під час окупації Ізюма

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024