Ретрофото: Проводи в селах біля Нововолинська

23 Квітня 2023, 09:18
На Проводах 825
На Проводах

Колись селяни святкували Проводи на могилах родичів.

У фотоальбомах мешканців сіл Гряди, Тишковичі, Низкиничі, Кропивщина, що біля Нововолинська, особливе значення мають фотографії Проводів у цих селах – пише Юрій Велінець, коментуючи знімки, які він викладає на фейсбук-сторінці Історія Нововолинської громади.
 
Це зумовлено особливістю цього свята, зазначає в дописі, адже в цей час на могилах предків збирались усі їхні нащадки. Враховуючи, що вся рідня могла зрідка збиратися колективно, то свято Проводів ставало такою можливістю. Звісно, таку подію старалися зафіксувати і на фотографії.
 
Приблизно в 1990-х роках віджила традиція застілля в час Провід на могилах. Раніше вона вважалася нормою (свідченням цього є безліч фотоматеріалів). Причинами таких традиційних змін слугували заборона радянською владою проводити сакральні дійства на кладовищах, зловживання алкоголем і як наслідок осквернення могил, а також сприйняття церквою цього явища як пережиток язичництва. Нині на кладовищах відбуваються лише поминальні богослужіння, а процес святкування проходить у кожного вдома.
 
На фотографіях ви можете побачити святкування Провід у селах Гряди, Тишковичі, Низкиничі, Кропивщина. Їх хронологія – 1950-1980-ті роки. 
 
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024