У Житомирі хочуть виправити помилки на пам’ятнику Івану Огієнку

22 Квітня 2023, 13:43
Пам'ятник Івану Огієнку 1048
Пам'ятник Івану Огієнку

Ініціюють збір коштів на виправлення помилок на монументі.

У Житомирі, на пам’ятнику Івану Огієнку (митрополиту Іларіону), який стоїть біля Свято-Михайлівського кафедрального собору, треба виправити помилки – пише Житомир.info.

Про це на початку сесії Житомирської міської ради 21 квітня наголосила депутатка Людмила Зубко (фракція «Європейська Солідарність»).

«Хочу звернути вашу увагу на пам’ятник на вулиці Михайлівській, у якому не назначена дата народження та дата смерті цієї людини. Ще є помилка в імені, де дві літери «л», і є «профєсор», начебто Янукович це писав через літеру «є». Я можу зв’язатися з Василем Фещенком, який робив сам пам’ятник, ми можемо звернутися до того майстра, і важливо не одній людині заплатити виправити це, бо це сором, це просто ганьба. А ми маємо всі житомиряни по гривні дати, щоб виправити це, бо це вулиця центральна, по ній ходять наші гості, і кожного разу некомфортно, соромно. І я думаю, що ми маємо всі разом виправити цю помилку», – сказала Людмила Зубко.

Пам'ятник Івану Огієнку в Житомирі відкрили 23 червня 2017 року. Наголошувалося, що він зроблений «за народні гроші», а ідею пам’ятника майже 20 років виношували скульптор Василь Фещенко та архітектор Валерій Головатенко, його стартова ціна у 2000 році була близько 60 тисяч доларів, але її вдалося мінімізувати, бо люди допомагали, давали матеріали. Зроблений пам’ятник із запорізького граніту: 2,3 м – фігура та 70 см – постамент.

Читайте також:  29 березня – день пам'яті видатного церковного та громадського діяча Івана Огієнка

 

Коментарі
22 Квітня 2023, 19:42
Не знаю чия ідея, проте Головатенко все відоме робив з грубими помилками, за 4 роки "архітекторства" розкрав майно громади Житомира на мільйони доларів. Це нонсенс в архітектурних і містобудівних концепціях Житомира, можна показати пані Зубко.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024