Агентство з розшуку та менеджменту активів допомагатиме виявляти викрадені об’єкти культурної спадщини

18 Квітня 2023, 12:43
Джерело фото: Музей Ханенків 520
Джерело фото: Музей Ханенків

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів і Міністерство культури та інформаційної політики об’єднають зусилля в розшуку викрадених об’єктів культурної спадщини.

Про це повідомляє пресслужба АРМА.

За ініціативою Агенства, в онлайн режимі провели робочу зустріч із заступниками міністра культури та інформаційної політики України для налагодження взаємодії між відомствами з метою обміну інформацією про викрадені (пограбовані) об’єкти культурної спадщини.

За інформацією Мінкульту, з початку російського вторгнення ще у 2014 році низка музеїв, бібліотек, археологічних пам’яток та інших культурних об’єктів (сховищ) розграбували та знищили, а об’єкти культурної спадщини України викрали та вивезли за кордон або незаконно передали в приватні колекції. Деякі артефакти знищено повністю.

АРМА систематично удосконалює функціонал та інструментарій для виявлення та розшуку активів у сфері культурної спадщини, витворів мистецтва та інших культурних об’єктів. 

Зокрема, у своїй діяльності Нацагентство активно використовує відомості реєстру «Stolen Works of Art Database» (База викрадених виробів мистецтва), адміністратором якого є Інтерпол. 

Фахівці АРМА підготували план заходів з виявлення та розшуку зазначеної категорії активів, визначили основні ідентифікатори його виконання та учасників цих заходів. Також розробляються рекомендації для органів досудового розслідування щодо виявлення та розшуку об’єктів вказаної категорії, проводяться консультації з профільними експертами.

Учасники прийняли рішення про систематичні консультації та постійний обмін інформацією між відомствами для розшуку та повернення викрадених об’єктів культурної спадщини.  

Читайте також: Історія розкрадання українських культурних цінностей

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024