На Харківщині реставрують Євангеліє XVIII століття, яке врятували під час окупації Ізюма

17 Квітня 2023, 13:53
На Харківщині реставрують Євангеліє XVIII століття, яке врятували під час окупації Ізюма 858
На Харківщині реставрують Євангеліє XVIII століття, яке врятували під час окупації Ізюма

Під час окупації Ізюма співробітникам місцевого краєзнавчого музею вдалося врятувати друковане Євангеліє в срібному з позолотою окладі 1707 року, видане гетьманом Іваном Мазепою.

Наразі фахівці Харківського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України почали працювати над реставрацією цієї унікальної пам'ятки періоду українського бароко. Про це повідомляє Харківська ОВА.

Як розповіли в Департаменті культури і туризму ХОВА, краєзнавчий музей в Ізюмі значно постраждав від ворожих обстрілів. У ньому вибиті вікна, пошкоджений дах, відсутнє світло та опалення.

«Внаслідок російської агресії було пошкоджено будівлю музею, що створило несприятливі умови для паперового блоку цінної пам'ятки. Після деокупації Ізюма Євангеліє було перевезено у більш сприятливі умови. Тому ухвалили рішення провести термінові консерваційно-реставраційні заходи, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися в книжковому блоці», – йдеться в повідомленні.

Ще під час Другої світової війни це Євангеліє також переховували співробітники музею, закопавши в землі. А вже під час повномасшабного вторгнення рф його сховали в самій будівлі музею.

Читайте також: Музейники з Ізюма врятували від окупантів Євангеліє, видане Іваном Мазепою

Читайте також: Рівне: на сайті краєзнавчого музею виставили оцифроване видання Євангелія ХVII століття

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024