Повстанці святкують Великдень

Ретрофото: повстанці на Волині святкують Великдень

15 Квітня 2023, 14:47

Група волинських повстанців за великоднім «столом».

Під час святкування Великодня 1951 року, яке припало на 29 квітня, група волинських повстанців зробила декілька фото цього моменту. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинського краєзнавчого музею.
 
Одне з них стало відомим, зазначається в дописі, а от те, що в колекції Волинського краєзнавчого музею – ні. Тому напередодні свята музейники публікують це фото.
 
На світлині за «лісовим» столом сидять волинські повстанці (зліва направо): «Роман» (ймовірно, Пешко Степан Федорович – загинув), «Бойко» (загинув), «Береза» (загинув), «Калина» (потрапив у полон), «Явір» (загинув) і Федір Максимович Денисюк («Потап», «Рижий», «Ясний»). Його біографія  більш відома. Він народився у с. Іваномисль Камінь-Каширського району.
 
Через зв'язок з повстанцями 7 лютого 1948 р. був виселений у Кемеровську область росії, але зумів утекти. Перейшов у підпілля та продовжив боротьбу з радянською владою. У 1952 р. очолив Камінь-Каширський районний провід ОУН. Загинув 6 (за іншими даними – 22) квітня 1952 р. в бою з оперативною військовою групою УМДБ Волинської області на території Ратнівського району,  залишившись вірним Україні до кінця.