Укрдержархів презентував мільйон копій історичних документів

14 Квітня 2023, 14:19
Укрдержархів презентував мільйон копій історичних документів 998
Укрдержархів презентував мільйон копій історичних документів

Укрдержархів представив новий цифровий ресурс Центрального державного історичного архіву України на єдиній платформі «Міжархівного пошукового порталу». 

Презентація відбулася у четвер, 13 квітня. Про це повідомляє Державна архівна служба України.

Презентував архів-онлайн з історичними документами Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов разом із директором ЦДІАК Ярославом Файзуліним та директором ПП «Архівні інформаційні системи» Кирилом Віслобоковим.

«Сьогодні презентуємо ще одного учасника «Міжархівного пошукового порталу», який долучається із найбільшим внеском за історію цієї програми, та презентує 1 мільйон цифрових копій на своїй платформі» — наголосив Анатолій Хромов.

Читайте також: У Празі презентували цифровий архів українсько-чеського проєкту

Центральний державний історичний архів України, м. Київ впродовж минулого року оцифрував та удосконалив практично половину описів фондів, іншу половину заплановано оцифрувати цьогоріч.

Станом на сьогодні, до е-ресурсу завантажили 318 повнотекстових описів понад 50 фондів. Крім того, до ресурсу вже завантажили понад 1 мільйон цифрових копій документів – 7178 архівних справ з восьми архівних фондів, які висвітлюють історію України XVI-ХХ століть, а також містять інформацію генеалогічного характеру. 

Зокрема, до ресурсу завантажили актові книги, документи Генеральної військової канцелярії, документи Києво-Печерської лаври, документи Київської духовної консисторії.

Наразі до Міжархівного пошукового порталу Укрдержархіву завантажено близько 3 мільйонів цифрових копій документів, а з документами ЦДІАК ресурс розшириться до понад чотирьох мільйонів копій архівних документів. Також вже близько двохсот тисяч користувачів відвідало цю платформу, і це майже половина фізичних запитів, які відбуваються в архівах.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов зауважив, що саме сканування документів, історичних рукописів є лише першим кроком для того, щоб представити архіви в смартфоні. 

За його словами, не менш важливим є створення умов для репрезентації цих знімків з належним довідковим апаратом, пошуковими засобами для того, щоб користувачі змогли з дому або іншого зручного місця опрацьовувати відкриті архіви в Україні.

Переглянути відеозапис презентації можна за посиланням на ютуб каналі Укрінформу. Посилання на Е-ресурс ЦДІАК України та Міжархівний пошуковий портал.

Читайте також: Проєкт «Архів українського німого кіно» поповнився кінодокументами

Довідково: 

11 травня 2022 року в Укрінформі Державна архівна служба України презентувала Міжархівний пошуковий портал, який дає можливість доступу через єдине вікно до цифрових ресурсів архівів в режимі 24/7. Інформаційний ресурс створено за ініціативи та підтримки Анатолія Хромова, Голови Державної архівної служби України, ПП «Архівні інформаційні системи» у співпраці з Центральним державним архівом вищих органів влади та управління України, Центральним державним архівом громадських об’єднань України, Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України та Державний архів Львівської області на платформі ARCHIUM. Державна архівна служба України, планує в майбутньому долучення до нього всіх центральних та обласних архівів, щоб у перспективі стали доступними онлайн десятки мільйонів справ, а це мільярди копій архівних документів.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024