Збирають кошти на реставрацію ікон храму села Гряди

13 Квітня 2023, 16:39
Збирають кошти на реставрацію ікон храму Казанської ікони Божої Матері села Гряди 878
Збирають кошти на реставрацію ікон храму Казанської ікони Божої Матері села Гряди
Провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець збирає кошти на реставрацію старовинних ікон із храму Казанської ікони Божої Матері села Гряди.
 
Про збір він повідомив на своїй сторінці в фейсбуці.
 
Дві ікони та два елементи іконостаса датуються кінцем ХІХ - початком ХХ століття. Впродовж плину часу вони уже мають ушкодження та втрачають художні елементи. 
 
Ікону «Моління про чашу» тимчасово відвезли  до Нововолинського історичного музею задля її реставрації. Живопис цієї сакральної пам'ятки розпочав сипатися, окрім того, він покритий лаком, який з часом потемнів. 
 
Ікону з іконостасу «Святого Георгія Переможця» поки що забрали задля рентгенівського дослідження, адже є ознаки давнішого зображення ікони. Також її почав пошкоджувати жук-точильник, що вимагає негайного втручання реставратора. Окрім цього, ікона «Жінок-мироносиць» та ікона «Архангела Гавриїла» також потребують реставрації.
 
«У нашій громаді працює талановитий і високопрофесійний харківський художник-реставратор Pogribnyy Artem. Він люб'язно погодився допомогти нам вирішити ці питання. Проте вартість спеціальних для реставрації фарб, розчинників, клею, спирту і т.д. коштують немало», – йдеться у дописі.
Як зазначає Юрій Велінець, в середньому вартість реставрації ікон коштуватиме від 7 до 15 тисяч гривень. Процес реставрації ікон оприлюднюватимуть у фотозвітах.
«Я щиро прошу громаду та усіх небайдужих громадян долучитися до збору коштів на реставрацію ікон. Кошти ви можете приносити до церковної каси церкви села Гряди, або написати мені у приватні повідомлення про бажання коштами долучитися до збору. Долучаймося до богоугодної справи та зробимо в честь 120-річчя церкви Казанської ікони Божої Матері села Гряди приємний дарунок. Звітування про збір коштів та виконання реставраційних робіт обов'язково буде представлено»», – написав Юрій Велінець.

Нагадаємо, що у Нововолинському історичному музеї триває реставрація частини іконостаса XVIII століття, який до 1990 року прикрашав Успенський Низкиницький чоловічий монастир. Над збереженням пам’ятки вже рік працює художник-реставратор вищої категорії Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру Артем Погрібний.

Читайте також: Як відбувалося освячення церкви у Грядах 116 років тому

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024