В Ужгородському замку діє фотовиставка про життя закарпатських ромів

10 Квітня 2023, 16:27
В Ужгородському замку діє фотовиставка про життя закарпатських ромів 611
В Ужгородському замку діє фотовиставка про життя закарпатських ромів
Роми – п'ята за чисельністю національність на Закарпатті. У цьому краї вони почали з'являтися на початку ХV століття. До Міжнародного дня ромів в Ужгородського замку відкрили тимчасову виставку світлин. 
 
Про це повідомляє Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького.
 
Роми займалися ковальським ремеслом, торгівлею кіньми, виробництвом саману. Частина з них заробляли на прожиток музикою та танцями. Селилися, як правило, на околицях міст та сіл. Найбільшими місцями компактного поселення ромів на Закарпатті були і є Ужгород, Мукачево, Берегово та Свалява.
 
У фондосховищах Закарпатського обласного краєзнавчого музею зберігається чудова збірка фотографій, які відображають життя та побут ромів, які проживали в околицях Ужгорода у 1920 – 1930-их роках. 
 
Значну частину цих світлин зробили знані у місті фотограми Еміл Кантор, Стефан Качурек та краєзнавець Петро Сова. На багатьох фото на звороті є відтиски штемпелів та підписи.
 
Виставку створили з оригінальних фотографій 1920 – 1930 років із фондів музею та фотокопій. Частина світлин, які тут представлені, експонується вперше. Фотовиставка діятиме до 14 квітня.
 
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024