Державний архів Волинської області створив онлайн-виставку про дослідника Олексія Ошуркевича

10 Квітня 2023, 11:15
Олексій Ошуркевич. Фото: Музейний простір 799
Олексій Ошуркевич. Фото: Музейний простір
На сайті Державного архіву Волинської області представили онлайн-виставку «Олексій Ошуркевич – український фольклорист, етнограф, дослідних Волині (01.04.1933-09.10.2009) до 90-ліття з дня народження».
 
Про це повідомили на сайті архіву.
 
Філолог, етнограф, фольклорист Олексій Ошуркевич народився 1933 року в Берестечку. Після закінчення середньої школи вступив на філологічний факультет Львівського університету імені Івана Франка. Бувши студентом третього курсу вперше здійснив експедицію по Волині та Волинському Поліссю. Вивчав діалекти, записував народнопісенну творчість.
 
Здобувши вищу освіту працював у редакціях районних газет на Львівщині, Івано-Франківщині, Волині. Згодом – методистом, завідувачем відділу фольклору та етнографії при правлінні Волинської обласної організації Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури. 
 
З 1984 року по 2002 рік працював у Волинському краєзнавчому музеї. Олексій Ошуркевич був серед ініціаторів створення відділу етнографії. 
 
За його допомогою створили музей історії села Тростянець, музейну кімнату українського математика, Академіка АН УРСР, доктора фізико-математичних наук Михайла Кравчука при школі села Човниця Луцького району, етнографічну експозиція Любомльського краєзнавчого музею, Берестечківського краєзнавчий музей.
 
Він зібрав понад 320 легенд і переказів, 250 казок, 5 тисяч українських народних пісень. Зібрані ним матеріали зберігаються у фондах Державного архіву Волинської області, Львівської наукової бібліотеки імені В. Стефаника, Львівської консерваторії, Волинського краєзнавчого музею, в рукописному відділі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України у Києві.
 

Запис пісенно-музичного фольклору в с. Борки Любешівського району Волинської області. 27 серпня 1967 року. Фото О. Ошуркевича
Запис пісенно-музичного фольклору в с. Борки Любешівського району Волинської області. 27 серпня 1967 року. Фото О. Ошуркевича

За матеріалами досліджень побачили світ книги «Пісні з Волині», «Затрубили труби: з історії народних музичних інструментів», «Чарівне кресало: Українські народні казки з Волині і Полісся», «Різдвяний вертеп на Волині», «Пісні з Колодяжна», «Лірницькі пісні з Полісся», «Оповіді Шевченкового краю», «Берестецька Голгофа».
 
Олексій Ошуркевич є автором понад 500 статей та розвідок. За багаторічну діяльність по збиранню і популяризації фольклорно-етнографічних пам’яток в лютому 1990 року Олексію Ошуркевичу присуджено премію імені П. П. Чубинського.
 
З матеріалами виставки можна ознайомитися за цим посиланням.
 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024