Закарпатські митники запобігли вивезенню старовинної ікони

07 Квітня 2023, 12:49
Закарпатські митники запобігли вивезенню старовинної ікони 733
Закарпатські митники запобігли вивезенню старовинної ікони
На митному посту «Дякове», що на українсько-румунському кордоні, закарпатські митники запобігли вивезенню з території України старовинної ікони Божої матері під виглядом особистих речей.
 
Про це повідомляє Закарпатська митниця.
 
Водій рейсового автобуса, прямуючи разом з пасажирами до Італії, під час проходження митного контролю у «червоному коридорі» вказав у декларації про переміщення виключно особистих речей. Ще й усно заперечив про наявність товарів, щодо яких діють заборони або обмеження на вивезення за кордон.
 
Втім, коли митники перевірили особисті речі водія, що знаходилися в салоні автобуса поруч з ним, то виявили в дерев’яному ящику старовинну ікону із зображенням Божої матері, загорнуту в сіру матерію.
 
Згідно із чинним законодавством та наказом Міністерства культури України «Питання видачі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей з території України» для вивезення ікони потрібне «Свідоцтво на право вивезення культурних цінностей з території України», і вона підлягає обов’язковому письмовому декларуванню. 
 
Жодних дозвільних документів на право вивезення виявленої ікони чоловік при собі не мав. Тож, не заявивши за встановленою формою точних відомостей про переміщення через кордон ікони, відносно тернополянина інспектори задокументували протокол про порушення митних правил за ч.3 статті 471 Митного кодексу України.
 
Ікона Божої матері, на дерев’яній основі, розміром 27х36х1,5 см, тимчасово вилучена. Справу скерують до суду, який і вирішить долю ікони. Спеціаліст-експерт остаточно визначить, чи представляє даний предмет старовини історичну чи культурну цінність.
 
Нагадаємо, що схожа історія трапилася з твором Лукаса Кранаха Старшогощо датується XVI століттям«Портрет Йоганна Ангальт-Цербста» виявили волинські митники в пункті пропуску Ягодин.
 
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром