На Волині археологи виявили митну пломбу періоду Київської Русі

06 Квітня 2023, 16:45
На Волині археологи виявили митну пломбу періоду Київської Русі 1427
На Волині археологи виявили митну пломбу періоду Київської Русі
У межах проєкту «Нове будівництво навчального корпусу та укриття ліцею імені Олександра Цинкаловського по вулиці 20 липня, 21, у місті Володимирі» розпочалися археологічні дослідження.
 
Під час розкопок урочища «Апостольщина» виявили митну пломба періоду Київської Русі (рубіж ХІ-ХІІ ст., «дорогичинський тип»). Про це повідомив археолог Віктор Баюк.
 
Згідно з атрибуцією історика Олександра Алфьорова на лицьовому боці іконографічне зображення Святого Іоанна Хрестителя, на звороті – проквітлий хрест. 
 
«На жаль атрибуція належності пломби до конкретного правителя на сьогодні не здійснена однак ця справа набула нового поштовху. Річ мініатюрна, діаметрами всього 13х10 мм, вислі печатки такого типу мають подібну іконографію однак значно крупніші та масивніші», – написав Віктор Баюк.
 
Дослідження проводяться на замовлення ліцею імені Олександра Цинкаловського на основі Кваліфікаційного документу та Дозволу міністерства культури та інформаційної політики України. 
 
Роботи виконує Державне підприємство «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України спільно із Волинським національним університетом імені Лесі Українки, Державним історико-культурним заповідником «Стародавній Володимир» та Спілкою археологів України.
 
Як зазначає Віктор Баюк, дані роботи можуть стати наймасштабнішими археологічними дослідженнями княжого Володимира за всю історію.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024