В Одесі відкрили табличку про внесення історичного центру до спадщини ЮНЕСКО

04 Квітня 2023, 16:37
В Одесі відкрили табличку про внесення історичного центру до спадщини ЮНЕСКО 931
В Одесі відкрили табличку про внесення історичного центру до спадщини ЮНЕСКО

Перебуваючи в Україні з дводенним візитом, генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле відвідала Одесу

У вівторок, 4 квітня у місті урочисто відкрили інформаційну табличку про включення об’єкта «Історичний центр Одеси» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Табличку розташували навпроти Одеського археологічного музею. У церемонії відкриття взяли участь заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, а також міський голова Одеси Геннадій Труханов.  

Читайте також: Одеський художній музей виклав у відкритий доступ науковий архів

Одрі Азуле зазначила, що внесення центру Одеси до списку ЮНЕСКО важливе для всього світу. 

«Включення Одеси до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – це такий собі своєрідний меседж солідарності від світової спільноти для вас, щоб ви побачили: ми вас підтримуємо», – підкреслила вона. 

Одрі Азуле також підкреслила, що ЮНЕСКО продовжить підтримувати захист української культурної спадщини. 

Читайте також: Україна та Хорватія посилять співпрацю у рамках ЮНЕСКО

Галина Григоренко подякувала Комітету всесвітньої спадщини за ухвалення рішення щодо внесення Історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (під загрозою) за прискореною процедурою. 

«Збереження архітектурного ансамблю Одеси – це не лише про архітектуру чи планування вулиць, але й про історію, людей і традиції цього міста. Питання збереження культури є невід’ємною складовою національної безпеки, адже рф веде війну не лише за українські території, але й проти української ідентичності. Ми всі добре чули репліку росіян про неіснування українців як політичної нації у 19 ст. під час розгляду номінації по Одесі. Захищаючи будівлі та вулиці Одеси, ми зберігаємо українську душу її південних регіонів», – сказала Галина Григоренко.  

Читайте також: До списку Світової спадщини ЮНЕСКО можуть включити ще кілька міст

Також вона висловила сподівання, що відтепер Одеса стане майданчиком для втілення найкращих практик для вибудовування ефективних систем управління, охорони, сталого розвитку, популяризації та інтерпретації всесвітньої спадщини у взаємодії усіх сторін. 

Нагадаємо, що на 18-й позачерговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС) об’єкт «Історичний центр міста-порту Одеса» включили до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою.

Читайте також: Одеса: знесли останній у місті пам'ятник Леніну

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024