Херсон: шість із семи картин латвійського художника з колекції художнього музею вкрали російські мародери

02 Квітня 2023, 11:57
Триптих Карліса Добрайса «Семиверстними кроками». 1973 651
Триптих Карліса Добрайса «Семиверстними кроками». 1973

Викрадені з музею полотна латвійця не просто зберігались у фондосховищах  — вони активно експонувалися. 

Нещодавно LEGIO Historica нагадав про доброго друга Херсонського художнього музею — живого класика латвійського образотворчого мистецтва Карліса Добрайса. З кількістю картин в музейній колекції не помилилися — їх до пограбування було сім. А ще шість графічних творів. Але нині в музеї залишилася лише одна його робота — «19** рік». Про це йдеться на фейсбук-сторінці закладу.
 
Ймовірно, саме через те, зазначається в дописі, що це полотно було найбільшим за розмірами, його і залишили, бо винести великоформатні роботи було важко. Інші твори латвійського майстра були викрадені росіянами та їхніми місцевими посіпаками під час пограбування музею, яке вже називають найбільшою крадіжкою творів мистецтва з часів Другої світової війни.
 
З  Карлісом Добрайсом херсонський  музей пов’язує ціла історія. У 1983 році дирекція виставок Спілки художників СРСР передала музею центральну частину триптиха Добрайса «Семиверстними кроками». Він був написаний майстром в 1973 році та є одним з найкращих у творчому доробку художника. У 1989-му, коли музей придбав у автора ще дві частини триптиха, твір «возз'єднався». А 2017 року, на знак подяки за прекрасне збереження музеєм його робіт, Карліс Добрайс подарував Херсонському художньому музею ще чотири своїх полотна: «Реставратори» (1962), «19** рік» (1987), «Алегорія» (2008), «Бібліотека “Замок світла”» (2013). Для музею цей дар був не тільки унікальним та щасливим випадком, а й свідченням довіри автора до музею.
 
Цей щедрий дар приймала в Ризі особисто директорка музею Аліна Доценко, яка взяла на себе нелегку справу розв'язання всіх питань оформлення документів, пакування картин, передачі їх у Міністерство закордонних справ Латвії для подальшого транспортування дипломатичною поштою. А голова мистецького фонду «Артанія» Петро Багрій надав допомогу у перевезенні робіт з Києва, з Посольства Латвії в Україні, до Херсона. Уявляєте, скільки людей, скільки офіційних структур було залучено в процесі передачі!
 
Музей буквально за два місяці поділився своїм надбанням з херсонцями — у травні 2017-го була презентована виставка латвійського мистецтва, на відкритті якої серед багатьох поважних гостей був присутній ще один добрий друг музею — Юріс Пойканс. Тоді, бувши Надзвичайним і Повноважним послом Латвійської Республіки в Україні, він доклав багато зусиль для того, щоб передача дарів відбулась якнайшвидше, щоб директорка музею за свій короткий візит встигла зробити всі необхідні справи. Посольство Латвії зверталось до Міністерства культури Латвійської Республіки за дозволом надати право Добрайсу дарувати твори. Оформлення документів, транспортування диппоштою в Україну також забезпечило Посольство Латвії в Україні. І зараз, перебуваючи на посаді Посла Латвії в Республіці Польща, пан Юріс багато допомагає пограбованому музею.
 
Полотна Карліса Добрайса не просто зберігалися у фондосховищах — вони активно експонувалися. Після тієї виставки латвійських митців музей за найменшої нагоди намагався включати роботи Добрайса в експозиції, бо вони завжди привертали увагу відвідувачів і викликали щирий захват. До речі, без картини латвійського класика не обійшлась і виставка «Майстри великого формату», остання відкрита в музеї перед реставрацією.
 
Досі важко усвідомити, що роботи знаного латвійського художника викрадені росіянами (мабуть, не тільки українське, а й латвійське мистецтво хочуть привласнити), що вивезли картини, подаровані нашому музею — твори, які пов’язали та здружили багато людей з України та Латвії.
 

19** рік. 1987. Полотно, олія.
19** рік. 1987. Полотно, олія.

Алегорія. 2006. Полотно, олія.
Алегорія. 2006. Полотно, олія.

Реставратори. 1962. Полотно, олія.
Реставратори. 1962. Полотно, олія.

Бібліотека «Замок світла». 2013.
Бібліотека «Замок світла». 2013.

Карліс Добрайс
Карліс Добрайс

 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024