Як історія України ХХ століття представлена в шкільних підручниках Польщі

30 Березня 2023, 14:21
Як історія України ХХ століття представлена в шкільних підручниках Польщі 1374
Як історія України ХХ століття представлена в шкільних підручниках Польщі

Шкільні підручники історії та суспільствознавчих дисциплін створюють основу знань людини про ту чи іншу країну, її історію, культуру та значення у світі. І вже тільки згодом на цю базу нашаровуються додаткові знання, здобуті у дорослому віці, а також особистий досвід. 

В рамках реалізації заходу Українського інституту «Дослідження європейських підручників і навчальних посібників щодо висвітлення ключових історичних подій, що мають вплив на роль України у світових процесах» здійснили аналіз шкільних підручниках Польщі

Автори дослідили підручники і навчальні посібники, що входять до освітніх програм Польщі. Проведене дослідження дало можливість виявити і проаналізувати основні наративи щодо представлення історії України ХХ століття та її трактування у шкільних підручниках і навчальних посібниках Польщі.

У сучасних польських підручниках Україна ХХ століття майже не представлена як самостійний суб’єкт історії, а включена в контекст польських подій – щоправда, окрім поодиноких сюжетів, які стосуються періоду революції 1917–1921 років, а також періоду незалежної України після 1991 року.  

Загалом у проаналізованих сюжетах історії України ХХ століття, присутніх у польських підручниках, переважає дискурс конфлікту. Зокрема, у розділах підручників, які стосуються тематики міжвоєнного періоду, фіксується термін «український націоналізм» для позначення настроїв політичних організацій антипольського спрямування.  

Попри наявні контраверсійні позиції у трактуванні українською і польською сторонами конкретних історичних подій (наприклад, на Волині у 1943 році) на сторінках підручників вдалося все ж уникнути конфронтації. Значною мірою це заслуга діяльності польсько-української комісії з підручників (особливо у контексті історії ХХ століття) щодо репрезентації спільного минулого, що є позитивним прикладом для інших досліджуваних країн. 

Адже історія конфліктів, на переконання авторів підручників, залишилася в минулому, а її розуміння й примирення історичної пам’яті українського і польського народів є основою добросусідства Польщі й України сьогодні. 

Читайте також: 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024