Біля В'їзної вежі Луцького замку огородили територію

29 Березня 2023, 18:00
Біля В'їзної вежі Луцького замку огородили територію 1003
Біля В'їзної вежі Луцького замку огородили територію

Ділянку біля В'їзної вежі Луцького замку огородили стрічкою. Це зробили, щоб убезпечити туристів від цегли, яка випадає зі стіни.

Про це Суспільному розповів керівник Адміністрації історико-культурного заповідника Павло Рудецький.

На стан стіни та уламки поруч почали скаржитися лучани. Зі слів Павла Рудецького, на стан замку вплинула погода. 

«Була зима, зараз весна, перепади клімату. Цегла набирає вологу, місцями десь може вистрілювати. Тому що цегла різного формату. Так, цегла руйнується і випадає, але це не є критично», – розповів він.

Читайте такожГостинний двір: що чекає на пам'ятку старого Луцька

Стіна, з якої випадає цегла
Стіна, з якої випадає цегла

Щоб туристам було безпечно перебувати на території замку – працівники історико-культурного заповідника самостійно його утримують. Роблять це за зароблені з екскурсій гроші. 

Зі слів Павла Рудецького, торік замок відвідали 40 тисяч людей, а це втричі менше, ніж за аналогічні періоди до початку пандемії коронавірусу і повномасштабної війни в Україні. Торік заповідник заробив два мільйона гривень з екскурсій.

Читайте також: Волинський коледж харчових технологій хочуть виселити: позиції сторін

Як розповів виконувач обов'язків керівника обласного управління культури Валерій Дмитрук, Луцький замок – пам’ятка архітектури та історії національного значення. Тобто перебуває у державній формі власності, фінансується з обласного бюджету.

У 2021 році від Волині профільному Міністерству було запропоновано п'ять об’єктів для внесення їх у програму «Велика реставрація». До програми внесли і Луцький замок, на реставрацію якого тоді передбачили 30 мільйонів гривень. Проте через повномасштабну війну гроші так і не виділили.

Читайте також: Луцьк кінця ХІХ століття на фото професора Адріана Прахова

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024