Україна та Японія розширять співпрацю у сфері збереження культурної спадщини

28 Березня 2023, 17:42
Україна та Японія розширять співпрацю у сфері збереження культурної спадщини 1131
Україна та Японія розширять співпрацю у сфері збереження культурної спадщини

Відбулася зустріч команди Міністерства культури та інформаційної політики на чолі з Олександром Ткаченком із Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі

Сторони обговорили співробітництво у сферах захисту культурної спадщини України, підтримку українських митців, закладів культури та креативних індустрій в Україні, цифровізацію культури й підтримку українських медіа, йдеться на сайті міністерства.

Японія рішуче засуджує дії рф в Україні й наполягає, що росія має бути притягнута до суворої відповідальності за воєнні злочини. Водночас японці всебічно підтримують українців, зокрема і у сфері культури. 

Олександр Ткаченко подякував за співпрацю та відстоювання інтересів України на міжнародній арені, зокрема фінансову допомогу для реалізації проєкту «Підтримка України в культурі та освіті через ЮНЕСКО». Він спрямований на посилення захисту культурної спадщини у воєнний час. 

Читайте також: Україна та Норвегія співпрацюватимуть задля збереження й відновлення культурної спадщини

Український міністр під час розмови підкреслив важливість співпраці Японії та України у сфері охорони, збереження й відновлення культурної спадщини України. Адже під час повномасштабного вторгнення російсько-окупаційними військами в Україні вже знищено понад 1322 об’єкти культури. 

«Діджиталізація культурної спадщини сьогодні є для нас беззаперечним пріоритетом. Ми хочемо автоматизувати всі процеси. Йдеться про оцифрування нашої рухомої та нерухомої культурної спадщини, музейних колекцій. Щоб рухатися далі та створити Національний реєстр спадщини, нам потрібне, серед іншого, обладнання для серверів, аби зберігати всю інформацію, залучення спеціалістів й інша практична допомога», – сказав Олександр Ткаченко.

Україна у сфері збереження культурної спадщини наразі потребує: сприяння проведенню консерваційних та протиаварійних робіт на пошкоджених або зруйнованих об’єктах, налагодження контактів між установами, навчання українських спеціалістів за кордоном, обміну досвідом з питань цифровізації у сфері культури та культурної спадщини, підтримки у протидії незаконному переміщенню викрадених росіянами культурних цінностей, презентації музейних колекцій України у світі.

Окрім того, українці зацікавлені у тренінгах, навчальних візитах, стажуваннях, нетворкінгу, культурних обмінах, спільних мистецьких проєктах, популяризації українського мистецтва, концертних турах українських артистів.

У результаті зустрічі сторони домовились продовжувати системну співпрацю на державному рівні, а також розширити інституційну співпрацю. 

Читайте також: Зруйнований росіянами: українець та американець створили цифрову реконструкцію музею Куїнджі

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024