У Дубенському замку створили Асоціацію заповідників

27 Березня 2023, 13:56
У Дубні створили Асоціацію заповідників 973
У Дубні створили Асоціацію заповідників

У Дубенському замку дев'ять історико-культурних установ підписали меморандум про співпрацю з Українською академією архітектури.

Про це повідомили на сайті заповідника

Історична подія відбулася у рамках виїзної сесії президії Української академії архітектури. У складі президії – президент Української академії архітектури Олег Слєпцов, дійсні члени академії – народний архітектор України Микола Дьомін, генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, кандидат юридичних наук Сергій Баранов-Мохорт.

Читайте також: Заповідник Дубна організовує міжнародну наукову конференцію

Новий президент академії Олег Слєпцов запустив механізм створення асоціації, зважаючи на її актуальність, особливо в сьогоднішній непростий для нашої країни час.

«Найперше ми хочемо, щоб нас почула влада. Йдеться не лише про збереження культурної спадщини, але й надважливих питань містобудування, управління заповідниками та музеями. Ми занадто заангажовані нашими міністерствами, що до деякої міри гальмує наш розвиток. Маємо усі зрозуміти, що культура – теж стратегічна галузь і без культурної спадщини в держави немає майбутнього», – зауважила Неля Куковальська. 

Читайте також: Гостинний двір: що чекає на пам'ятку старого Луцька

Меморандуми про співпрацю з Українською академію архітектури підписали Державний історико-культурний заповідник «Межибіж», Національний заповідник «Замки Тернопілля», Державний історико-культурний заповідник у м. Луцьку, Державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир», Державний історико-культурний заповідник у м. Острог, Рівненський обласний краєзнавчий музей, Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», Державний історико-архітектурний заповідник м. Кременця, Державний історико-культурний заповідник м. Дубна.

Читайте також: «Ми не готові відмовлятися від демократичних цінностей», – луцькі активісти про Гостинний двір

«57 заповідників України – це потужна сила, яка, об’єднавшись, здатна допомогти державі в шляхетній справі збереження історико-культурної спадщини. Водночас меморандуми про співпрацю між заповідниками та академією – це можливість активно спілкуватись, формувати пакет проблем, що стосуються діяльності установ, обговорювати їх у найвищих колах фахівців культурної сфери та головне – вирішувати їх на законодавчому та виконавчому рівні», – зазначив президент Української академії архітектури Олег Слєпцов.

Новостворене об’єднання здійснить свої перші практичні кроки, коли сформують дорадчий орган Асоціації заповідників.

Читайте також: Скільки ще простоїть один із найстаріших будинків Рівного

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024