У Рівному розробляли програму культурної політики в рамках відродження Маріуполя

22 Березня 2023, 14:51
У Рівному розробляли програму культурної політики в рамках відродження Маріуполя 1290
У Рівному розробляли програму культурної політики в рамках відродження Маріуполя

На базі Рівненського обласного краєзнавчого музею в рамках проєкту «Культурна деокупація сходу країни» відбувся захід «Маріуполь – Рівне. Єднання заради відродження». 

Маріупольці та рівняни зустрілися, аби розпочати розробляти програму культурної політики в рамках повернення та відродження Маріуполя. Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

Модераторка зустрічі Ірина Сумятні презентувала давню історію Маріуполя. Показала місто до війни, і що стало з ним зараз. Своїми спогадами поділилися також внутрішньо переміщені особи з Маріуполя Юзеф Нікольченко та Марина Фесенко.

«Значний період історії Маріуполя пов’язаний з часом, коли Україна фактично була колонією російської імперії. Це призвело до фатальних наслідків: нав’язування чужої культури, висування хибних історичних тверджень, спроб знищення  української ідентичності. Через  освіту країна-окупант  насаджує проросійські погляди і формує повністю  викривлене світосприйняття молоді – учнів, студентів», – розповів доцент кафедри культурології Маріупольського державного університету Юзеф Нікольченко.

Читайте також: Окуповане місто Марії: у Маріуполі з однієї сторони свіжі могили, а з іншої – продають скумбрію

Також він поділився своїми спогадами про перші дні бомбардувань, як в той час виживали люди. Юзеф Нікольченко розповів про найстрашніший день – 16 березня, коли надпотужну бомбу російські окупанти скинули на Маріупольський драмтеатр, де переховувалися мирні містяни. 

Водночас кураторка культурних проєктів центру підтримки «Я Маріуполь», завідувачка відділу корпоративної роботи Палацу культури «Азовсталь» Марина Фесенко розповіла як зберегти історичну пам’ять, яка сьогодні пов’язана з великою трагедією, що пережили десятки тисяч маріупольців.

Читайте також: Українська студія розробила 3D-тур драмтеатром у Маріуполі

У своїх розповідях спікери наголошувати на теперішньому стані культурного фронту Маріуполя, супроводжували презентації світлинами про місто, яке стане символом відродження України та побудови нового життя.

Дискусія стала стартом у розробці програми культурної політики в рамках повернення та відродження міста Марії. На події шукали відповіді на питання: яким буде Маріуполь в майбутньому, якою буде пам’ять містян про оборону, про біль втрат і про радість перемоги, як місто розповідатиме людям про свою складну історію.

Читайте також: Створили цифрову реконструкцію музею Куїнджі у Маріуполі

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024