Будівлю лазні садиби Зафранів у Рівному реставрує власник

22 Березня 2023, 12:09
Будівлю лазні садиби Зафранів у Рівному реставрує власник 1015
Будівлю лазні садиби Зафранів у Рівному реставрує власник

Історичну будівлю колишньої лазні у центрі Рівного планує реставрувати її власник. Про це він розповів 21 березня під час круглого столу за участі краєзнавців та архітекторів. 

Вони представили проєкт реставрації, якому передували дослідження будівлі, пише Суспільне.Рівне.

Реставруватимуть будівлю лазні «Нептун» садиби Зафранів, побудовану на початку ХХ століття в центрі Рівного. За інформацією з єдиного державного вебпорталу відкритих даних, у 2017 році ця будівля отримала статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Читайте також: Мистецька перлина: як театр Зафрана збирав у Рівному світових зірок XX століття

Колишня лазня «Нептун», фото 1996 року. Фото: РівнеРетроРитм
Колишня лазня «Нептун», фото 1996 року. Фото: РівнеРетроРитм

«Тут жив Зафран з сім'єю і в цьому ж будинку була лазня. Розуміємо, що коли не було ще каналізації, вода не подавалася в хати, то милися в тазиках. Зафран зрозумів, що є нормальна можливість заробити грошей, зробивши ось таку лазню», — коментує краєзнавець Микола Бендюк.

Читайте також: Активісти «Семиярусної гори» обговорили подальшу долю Гостинного двору у Луцьку

Лазня у 1940-і роки. Фото: Суспільне Рівне
Лазня у 1940-і роки. Фото: Суспільне Рівне

Він пояснює, що статус пам'ятки зобов'язує дотримуватися вимог закону при будь-яких роботах на об'єкті.

«Тому вона не може робитися будь-як. Ніякими пінопластами, ні пластиковими вікнами закриватися — все має відповідати закону. В проєкті передбачено має бути все, кожна деталька, де як цегла має обмазуватися, якими хімікатами обробляти. Цегли тут не може бути, бо мурувалося на вапні і таких моментів є дуже багато», – розповів він.

Читайте також: Посадовці обстежили підтоплений будинок Косачів у Колодяжному

Проєкт реставрації будівлі. Фото: Миколи Бендюка
Проєкт реставрації будівлі. Фото: Миколи Бендюка

У Рівному відбувся круглий стіл за участі краєзнавців та архітекторів, де представили проєкт майбутньої реставрації. Перед його розробкою провели дослідження цієї будівлі.

 

«Принципова різниця між реставрацією і реконструкцією в тому, що при реставрації присутня дослідницька частина. В цю частину входять хіміко-технологічні дослідження, архітектурні дослідження, інженерні та геологічні. Нами були проведені ці всі роботи», — зазначив архітектор-дослідник Сергій Юрченко.

Проєкт реставрації будівлі. Фото: Миколи Бендюка
Проєкт реставрації будівлі. Фото: Миколи Бендюка

Власник будівлі Василь Гайдур каже, що спочатку планував робити прибудову до будівлі, проте, через внесення будинку до реєстру пам'яток, не зміг цього зробити.

«Я призупинив ці свої проєкти і вирішив зробити цю будівлю в тому вигляді, як вона раніше була. Зараз вона пуста, багато вже змін зробили: деякі перегородки, які були гнилі, дерев'яні — повиносили, порозбирали. Фактично залишилися одні опорні стіни. Будуть офісні приміщення і в майбутньому, можливо, буде в підвалі кафе з якимось музеєм», — розповів Василь Гайдур.

Розпочати реставрацію за власний кошт підприємець планує у 2023 році.

Читайте також: Вісім століть Гостинного двору

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром