У Львові відреставрували металеву браму з декроттуаром

20 Березня 2023, 16:33
У Львові відреставрували металеву браму з декроттуаром 1524
У Львові відреставрували металеву браму з декроттуаром

Триває відновлення історичних брам у будинках в старій частині Львова. Реставратори завершили відновлення металевої брами у будинку на вулиці Івана Левинського, що неподалік відомого палацу Сосновського. 

Історичну браму відреставрували за підтримки «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

Тут була втрачена автентична фурнітура, а замість засклення були металеві листи.

«Нижня частина цієї брами була знищена корозією, а під товстим шаром старої фарби приховувалося чимало пошкоджень та втрачених дрібних декоративних елементів. Щоб все це відновити ми витратили близько трьох місяців» – зазначив майстер-реставратор Юрій Миколаїшин.

Читайте також: Вісім століть Гостинного двору

Фахівці відновили втрачені елементи, встановили нове засклення брами та верхнього світлика, а також виготовили та встановили нові ручки. 

Цікаво, що поруч із брамою зберігся оригінальний декроттуар, іншими словами пристосування для очищення взуття від бруду і снігу. Його також відреставрували.

Загальна вартість реставраційних робіт становила близько 69 500 гривень.

«З цієї суми місто оплатило майже 48 618 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у програмі співфінансування», – розповів директор «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, що минулого року за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища відреставрували 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні. 

Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року. 

Читайте також: У Львові відреставрували дубову браму вілли

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024