Історія одного експоната: «Розп’яття» із сільської церкви на Рожищенщині

18 Березня 2023, 16:01
Фрагмент ікони 1574
Фрагмент ікони

Розповідь про ікону, на якій зображено розп'ятого Ісуса Христа.

Про ікону «Розп’яття» з церкви Успіння Богородиці села Сокіл Луцького р-ну (колишній Рожищенський р-н) розповідається на фейсбук-сторінці Музею волинської ікони.
 
Смерть Спасителя на хресті, ідеться в розповіді, – центральний образ сакрального мистецтва, який покликаний розкрити сутність християнського віровчення, його головний догмат – спокутну жертву Ісуса в ім’я спасіння людства.
 
Ікона написана малярем школи академічного живопису з усіма визначальними композиційними реаліями та живописно-образними рішеннями. Основою для твору автор обрав оцинковане залізо, яке в кінці ХІХ ст. доволі часто використовували волинські іконописці. Не зважаючи на міцність цього матеріалу, в процесі зберігання мальований шар уражається корозією.
 
Образ походить із храму, який є одним з найдавніших мурованих на Волині, побудований на початку ХVІ ст. У 1886 – 1887 рр. він був відремонтований, а у 1960-х роках – зачинений та використовувався як складське приміщення, іконостас – розібраний. Під час науково-дослідчих експедицій працівників Волинського краєзнавчого музею в 1975 р. ікона «Розп’яття» разом з кількома іншими образами того ж автора, була передана до музею.
 
Твір анонімного художника є реплікою однойменної ікони Вільгельма Котарбінського (1848-1921) – видатного українського живописця польського походження, яскравого представника академізму та символізму у малярстві кінця ХІХ – початку ХХ ст. Він брав участь у розписах Володимирського собору в Києві, його картини прикрашали вітальні цінителів мистецтв. Масштабне художнє полотно Котарбінського «Розп’яття», яке до сьогоднішнього дня знаходиться у київському соборі, стало своєрідним взірцем для волинського іконописця. Ікона з сокольського храму не є точною копією, автор дещо «скоротив» євангельську розповідь та змінив окремі відтінки кольорів. Цей образ, як й оригінал, притягує глядача своїм емоційним настроєм і вмінням автора передати духовний зміст показаної ним події.
 
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024