У Дубні презентували виставку художнього ткацтва та плетіння двох талановитих мисткинь краю

18 Березня 2023, 13:48
Галина Логощук та Ірини Кухар 1333
Галина Логощук та Ірини Кухар

Щорічна обласна мистецька акція «Мелодії вічного джерела» завітала до Дубенського замку. 

Її повернення у грізний час війни, ідеться на фейсбук-сторінці цього закладу,  ознаменувала дивовижна виставка двох талановитих мисткинь нашого краю: майстрині художнього ткацтва Галини Логощук з с.Балашівка Березнівської міської ради Рівненського району та майстрині художнього плетіння Ірини Кухар зі Здолбунова.
 
Обох неординарних жінок з різних куточків Рівненщини, зазначається в дописі, єднає любов до природи. Галина закохана в схід та захід сонця – від них черпає енергію, яка допомагає творити райдужно-різнобарвні лляні рушники, килими, скатертини та доріжки. Майстриня зізнається: коли сідає за ткацький верстат, якому понад 200 років (а це найчастіше буває довгими зимовими вечорами), – відчуває себе наче ниточкою між минулим, теперішнім та майбутнім.
 
«Ткацтво для мене – життя, любов і душевний відпочинок», – коротко описує своє улюблене заняття Галина Логощук.
Нерозривно пов’язана з природою і творчість Ірини Кухар. Адже усі її роботи виконані з природного матеріалу: лози, листя кукурудзи, трави осоки та соломки. Починала жінка з вишивки, яка згодом посприяла оригінальним за своєю красою та неповторністю рішенням у мистецтві художнього плетіння.
 
Нині Ірина освоїла різні техніки у виготовленні сувенірів з листя кукурудзи та трави осоки. Справжнє диво – саме так можна сказати про кожен виріб майстрині.
 
Мисткиням не звикати до пієтету в оцінюванні їхньої творчості. Адже їхні роботи зберігаються у приватних колекціях як в Україні, так і за кордоном – у Канаді, Польщі, Ізраїлі. Чого варта 30-метрова ткана доріжка Галини Логощук, яку вона присвятила 30-річчю Незалежності України! Або ж схвальні відгуки про доробок Ірини Кухар під час її виставки у Національному музеї народної архітектури та побуту у Києві.
 
Дивосвіт творчості Галини Логощук та Ірини Кухар зачарує кожного, хто відвідає виставку, яка діятиме протягом місяця у палаці князів Любомирських Дубенського замку.
 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024