У Рівному пропонують створити музей Ніла Хасевича

17 Березня 2023, 17:02
У Рівному пропонують створити музей Ніла Хасевича 1292
У Рівному пропонують створити музей Ніла Хасевича

У Рівному мистецтвознавець Микола Бендюк та керівник «Мануфактури креативних індустрій» Олександр Гребенюк презентували концепцію створення музею на честь художника УПА — Ніла Хасевича. Її представили перед депутатами міської ради у четвер, 16 березня.

Експонатами музею, зокрема, стануть листівки з різних приватних колекцій. Про це пише Суспільне.Рівне.

«Ніл Хасевич — художник, про якого багато говорили за кордоном, і зовсім не знали в нас в Україні. Це художник, який від початку створення УПА і до 1952 року, коли його вбили, сформував візуалізацію всього образу УПА, яку ми зараз бачимо в нашій армії, яка воює», – розповів ініціатор створення музею імені Ніла Хасевича Микола Бендюк.

Читайте також: Острозький історик розповів, як знайшли оригінальні листівки Ніла Хасевича

З його слів, якщо виділять приміщення — його підлаштують під музей.

«Музей повинен мати екскурсовода, наглядача, який буде відкривати-закривати музей, а популяризувати музей будемо всі разом. Тому міська рада має долучитися, якщо хоче мати міський музей художника світового рівня — Ніла Хасевича», – зазначив мистецтвознавець.

На обговоренні депутати запропонували розмістити музей в колишньому будинку Басі Каган на вулиці Симона Петлюри, це одне з трьох приміщень, яка займає обласна дитяча бібліотека.

«Як тільки дадуть нам приміщення, тоді ми розробимо під те приміщення концепцію, і тоді ми там зробимо експозицію. Поки терміни – невідомі», – сказав Микола Бендюк.

Читайте також: «Воля ціни не має», – дизайнерка Марчела Можина про шрифт, натхненний Нілом Хасевичем

Приміщення на вулиці Симона Петлюри знаходиться на балансі обласної ради. Аби створити там міський музей, депутати Рівнеради планують звернутися до балансоутримувача для погодження пропозиції.

Нагадаємо, що обласна рада має намір оптимізувати мережу дитячої бібліотеки, а у колишньому будинку Басі Каган, можливо, облаштувати Будинок Європи для прийому різних делегацій.

Читайте також: Унікальні роботи Ніла Хасевича та його учнів із архіву ОУН

Згідно з історичною довідкою на фасаді будівлі на Петлюри, це будинок у стилі яскраво вираженого раціоналістичного модерну, споруджений у 1929 році та був власністю Басі-Фрейди Каган, яка займалася торгівлею промислових товарів.

З початком Другої світової війни власниця зникла з міста і будинок націоналізувала радянська влада. До 1941 року тут мешкали сім'ї радянських військових офіцерів, прокурорів, а німецькі окупанти у 1941-1944 роках в цьому будинку розмістили казино.

З 1954 року до сьогодні в колишньому приватному особняку Басі Каган працює бібліотека для дітей. Будинок має статус пам’ятки архітектури та містобудування й знаходиться під охороною держави.

Читайте також: 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024