Запустили проєкт «Справжній український побут»

17 Березня 2023, 10:00
Виріб Павлини Цвілик. Косів, 1950-ті роки. Джерело фото: Гуцулія 1515
Виріб Павлини Цвілик. Косів, 1950-ті роки. Джерело фото: Гуцулія
FILM.UA Group підготував проєкт, який розповідає про предмети стародавнього промислу, що відображають побутові й естетичні потреби наших предків.
 
Про це повідомили на сторінці Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти.
 
«Справжній український побут» – це цикл із дванадцяти відео, що вийшли на YouTube-каналі FILM.UA. У кожному епізоді циклу представлені унікальні побутові предмети: скриня, «павук», килим, скульптури, народна ікона, народна картина, обрядовий посуд, гутне скло, рушники, глеки, мисник, свічник.
 
Проєкт розповідає про магічні обереги, поширені художні народні сюжети та розкриває загадку ікон з усміхненими святими. Завдяки проєкту можна дізнатися у яких регіонах України побутували ті чи інші вироби, з яких матеріалів вони виготовлялися, як називали майстрів. 
 
Також «Справжній український побут» розказує про косівську кераміку, що внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, і гончарні традиції Опішні.
 
«Цей проєкт відіграє важливу культурно-просвітницьку й інформаційну роль, адже через предмети побуту показує красу й самобутність розмаїтої культури українського народу, який бореться нині за свободу всього цивілізованого світу, долаючи імперське, колоніальне зло», – зазначають розробники.
Переглянути всі випуски можна за цим посиланням.
 
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024