У Дубенському замку схвалили ідею створення Асоціації заповідників

15 Березня 2023, 18:00
У Дубенському замку схвалили ідею створення Асоціації заповідників 1371
У Дубенському замку схвалили ідею створення Асоціації заповідників

Дубенський замок став майданчиком для обговорення ідеї створення при Українській академії архітектури Асоціації заповідників. Нині в Україні налічується 57 таких державних установ. 

Про це повідомляє Державний історико-культурний заповідника Дубна.

Зустріч відвідали Павло Рудецький (ДІКЗ м. Луцьк), Анатолій Маціпура (Національний заповідник «Замки Тернопілля»), Вадим Микулич (Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник), Леонід Галабуз (Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви).

Читайте такожВісім століть Гостинного двору

На думку, завідувача кафедри основ архітектури та архітектурного проєктування Київського національного університету будівництва і архітектури Олега Слєпцова метою об'єднання є надання всебічної допомоги в плані виготовлення проєктної документації та адміністративної підтримки. 

Як запевнив Олег Слєпцов, усі проблемні питання, з якими будуть звертатись керівники заповідників, розглядатимуться на засіданнях президії академії та до їхнього вирішення залучатимуться справжні професіонали архітектурно-будівельної галузі.

Питання створення такої асоціації – на часі, вважають керівники установ, які взяли участь у зустрічі. Директор заповідника Дубна Леонід Кічатий розраховує на вплив асоціації в питанні законодавчої ініціативи щодо державно-приватного партнерства в культурній сфері. 

Він пригадав неефективність закону «Про оренду державного і комунального майна», прийнятого 2019 року, який забороняє використання інвестицій від приватних структур для розвитку історико-культурних об’єктів. 

Також на думку Леоніда Кічатого, недосконалим є закон «Про охорону історико-культурної спадщини».

«Зі створенням асоціації заповідників є надія, що наші проблеми почують і відповідно відреагують у державних органах влади», – зауважив директор заповідника Дубна.

Читайте також: Скільки ще простоїть один із найстаріших будинків Рівного

Голова Дубенської районної військової адміністрації Всеволод Пекарський, який теж завітав на зустріч, вважає створення Асоціації заповідників необхідним. За його словами, це свого роду «інститут лобізму» в культурній сфері.

«У вас є бачення цього процесу, а в нас, як у державного органу влади – певні повноваження для його підтримки. І ми маємо ефективний майданчик – Дубенський замок – для того, щоб у ході обговорення розв’язувати проблеми збереження нашої історичної спадщини», – зазначив Всеволод Пекарський.

Офіційно оголосити про створення Асоціації заповідників планують під час виїзної сесії президії Української академії архітектури цьогоріч у квітні.

Читайте також: Заповідник Дубна організовує міжнародну наукову конференцію

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024