У Волинському краєзнавчому музеї презентували книгу про спецпідрозділ «Світязь»

15 Березня 2023, 15:40
Богдан Зек 2048
Богдан Зек

У День українського добровольця, у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація другого видання книги «Спецпідрозділ «Світязь».   

Подія відбулася у вівторок, 14 березня. Презентацію відвідала й журналістка Район.Історія.

Книга кандидата історичних наук Богдана Зека охоплює бойовий шлях роти «Світязь» 2014-2018 років. Перше видання опублікували ще у 2019 році. Спершу, вивчаючи історію спецпідрозділу, автор замислився про створення фотоальбому про роту «Світязь». Згодом, він вирішив, що варто зробити щось вагоміше, аніж фотоальбом з коментарями.

«Я спілкувався з колегами-істориками. Казав: «У мене є задум. Потрібно його реалізувати». Більшість з них відповідали: «Можливо, це не на часі», «Ти розумієш, що це вже складніше, аніж написати про події минулого». Втім, я йшов складнішим шляхом. Історія – як і будь-яка наука, на першому етапі може мати якісь недосконалості», – розповів Богдан Зек.

Джерельною базою для книги стали опубліковані інтерв’ю очевидців подій, а також розмови з добровольцями формування «Світязь». 

«Книга дійшла до добровольців, вони почали її читати, вивчати, висловлювати якісь зауваження, давали пропозиції. Тоді я зрозумів, що на неї є попит. Згодом я вніс певні корективи й розпочався етап підготовки до видання», – поділився історик.

Читайте також: Волиняни-учасники АТО, які стали Героями України

Богдан Зек
Богдан Зек

Праця написана у жанрі історичного нарису. На думку автора, це найкращий спосіб розповісти про події того часу. Адже монографія передбачає ґрунтовний детальний виклад подій. Історичний нарис – головні аспекти.

«Я сподіваюся, що завдяки цьому нарису, про «Світязь» вже не писатимуть так, як до цього часу писали. Я постійно моніторив новинки, і всі писали про нього так само як «Миротворець» через кому. Я вирішив виправити цю ситуацію, щоб не було коми», – розповів Богдан Зек.

Автор вирішив виокремити історичні межі дослідження 2014-2018 роками. Він зробив історичну прив’язку до часу проведення АТО та закцентував на тому періоді, коли рота увійшла з боями в Іловайськ та на боях за Дебальцівський плацдарм. 

У праці згадано і про загиблих бійців. Для кожного відведено персональну сторінку, що виконує меморіальну функцію, як зазначив автор.

Під час презентації до слова запросили добровольця та одного із натхненників книги Андрія Квача.

«На жаль, історія повторюється. Ми змушені знову брати зброю і захищати нашу країну. Коли була загроза державності, добровольці завжди першими ставали на захист країни. Я хочу сказати панові Богдану (Зеку), що не треба зупинятися. Потрібно продовжувати збирати матеріали доки є очевидці», – сказав Андрій Квач.

Андрій Квач
Андрій Квач

Його слова підтримав професор Олександр Домінік.

«Дуже складно випускати такі публікації… Дуже добре, що пану Богдану вдалося видати ці книжки державним коштом. Адже це не спотворена історія волинського підрозділу. Світязь уособлює дух волинян», – зазначив він.

Читайте також: Офіцери із села на Любешівщини – учасники АТО

Під час заходу, анонсували проєкт «Небесний легіон Волині». Він має на меті вшанування пам’яті усіх героїв, які загинули, захищаючи незалежність Україну, від 2014 року.

«Цей проєкт буде реалізований учнями та студентською молоддю Волині. Це не буде суха інформація «народився-загинув». Це будуть спогади родичів, сусідів, вчителів. Буде створений сайт «Небесний легіон Волині», де будуть систематизовані напрацювання», – додала директорка Волинської академії наук Тетяна Михалюк.

Під час презентації Богдану Зеку вручили подяку від Міністерства освіти.

«Ця праця є надважливою. Жива історія, доки вона не задокументована в матеріальних речах, є дуже швидкоплинною. А людська пам’ять недовготривка. Тому тільки в книгах, пам’ятниках, меморіалах і таких зустрічах ми маємо презентувати свою живу історію. Це наш обов’язок. А також дякуємо Малій академії наук, що започаткували цей проєкт», – зауважила народна депутатка України Ірина Костанкевич

Читайте також: У Луцьку відбулась передача Міжнародного рушника єднання

Юрій Поліщук нагородив автора подякою від голови Волинської обласної ради Григорія Недопада.

«Писати про сучасність дуже важко. З огляду навіть на те, що велика кількість очевидців, реагують на якусь подію по-іншому. Потрібно вміти це все об’єктивно показати», – сказав Юрій Поліщук.

Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода відзначила роботу Богдана Зека та проєкту «Небесний легіон Волині» у ролі увіковічення героїв у пам'яті людей.

«Переоцінити ці проєкти неможливо. По-перше, це гідне вшанування пам’яті тих Героїв, які віддали життя заради того, щоб наші діти мали майбутнє. По-друге, це частина освітнього та виховного процесу. У нас надзвичайно талановита та активна молодь, але її потрібно спрямовувати у правильне русло. Якщо ми залучимо молоде покоління до пошуків згадок та історій про наших героїв, то вони їх передаватимуть наступним поколінням», – зазначила вона.

Завершальним словом була мова матері загиблого Максима Ляшука. Пані Наталія наголосила, що усіх воїнів об’єднало лихо від дій росії та любов до України. Книгу-присвяту бійцям «Світязя», планують розповсюдити в обласних книгозбірнях. Також частину подарують родинам загиблих і добровольцям.

Читайте також: У Луцьку відбулася історична година про жінок у лавах УСС, Армії УНР та УГА

Наталія Ляшук
Наталія Ляшук

Довідково: 

Спецпідрозділ «Світязь» – рота, сформована з числа добровольців у структурі міліції громадської безпеки Управління МВС України у Волинській області у червні 2014 року. Командиром формування був призначений офіцер Збройних сил України Олександр Фацевич. Підрозділ мав забезпечувати охорону громадського порядку й виконуватизавдання особливого характеру. Після проходження курсу підготовки у серпні 2014 р. рота «Світязь» вирушила в район АТО. Підрозділ брав участь у боях за м. Іловайськ Донецької області, виходив так званим «зеленим коридором». Під час боїв на Дебальцівському напрямку у січні 2015 р. рота опинилась в оточенні у м. Вуглегірськ, однак продовжувала тримати оборону. Завдавши втрат противнику, підрозділ вийшов з оточення. Після участі в боях на передньому краї рота продовжувала виконувати завдання на території Донецької і Луганської областей до часу закінчення АТО. Була залучена до проведення ООС.

Тетяна Маркопольська

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром