Нідерланди допомагатимуть у збереженні культурної спадщини України

15 Березня 2023, 13:26
Нідерланди допомагатимуть у збереженні культурної спадщини України 531
Нідерланди допомагатимуть у збереженні культурної спадщини України

Відбулася зустріч команд Міністерства культури та інформаційної політики України на чолі з Олександром Ткаченком й Міністерства освіти, культури та науки Королівства Нідерландів під головуванням державного секретаря з питань культури і медіа Гюнай Услу

Сторони обговорили можливі шляхи співпраці між Україною та Нідерландами у сфері культури й збереження української культурної спадщини. Про це йдеться на сайті міністерства.

Ще наприкінці грудня 2022 року прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте анонсував пакет фінансової допомоги Україні у розмірі 2,5 млрд євро на 2023 рік. Серед неї, зокрема, передбачено і кошти на збереження культурної спадщини, підтримку закладів культури та розвиток культурної сфери України.

«Ми вдячні Нідерландам за солідарність з українцями. Ми високо цінуємо рішення вашого Уряду визначити Україну важливою країною для міжнародного культурного співробітництва й дуже вдячні за рішення фінансово підтримувати українську культуру. Міністерство готове слугувати містком для налагодження співпраці між українськими та голландськими закладами культури», – сказав Олександр Ткаченко.

Читайте також: Німецькі партнери допоможуть Укрдержархіву облаштувати резервні сховища

МКІП сподівається на активну співпрацю з Нідерландами у сфері захисту, збереження й відновлення культурної спадщини України, цифровізації сфери культури, а також на підтримку діяльності українських закладів культури, митців культурної сфери та креативних індустрій в Україні. 

Наразі Україна потребує негайного захисту, а у майбутньому  реконструкції культурних об’єктів й інфраструктури. Адже російська агресія вже призвела до знищення понад 1322 культурних об’єктів. 

Під час зустрічі також йшлося про підтримку української культури через реалізацію спільних мистецьких проєктів. Разом з United Ukrainian Ballet опрацьовується питання створення сучасної постановки українського балету «Лісова пісня» із залученням всесвітньо відомих хореографів за мотивами твору відомої української поетеси Лесі Українки.

Керівництво Фонду «United Ukrainian Ballet» зацікавлене у створенні цієї вистави. Планується, що Уряд Нідерландів профінансує цей проєкт. Така постановка може стати цікавою для багатьох театрів світу. 

Крім того, в нідерландських кінотеатрах покажуть українську мультиплікаційну стрічку «Мавка. Лісова пісня».

Читайте також: Касові збори «Мавки» склали понад 60 мільйонів гривень за другий вікенд українського прокату

Олександр Ткаченко підкреслив важливість підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту книги й в цілому сфери книговидання. Йшлося про створення якісних перекладів українських авторів на нідерландську мову й про видання нідерландських авторів українською мовою.  

Сторони обговорили питання співпраці в контексті цифровізації української культури. Запровадження Державного реєстру нерухомих пам’яток України та Реєстру музейного фонду України забезпечить автоматизацію всіх процесів фіксації інформації про культурну спадщину, її стан, наявні цінності. 

Це допоможе зберігати й відновлювати українську культурну спадщину, а також дасть можливість створити механізми запобігання незаконного руху вкрадених росіянами культурних цінностей. 

Читайте також: Представники 12 провідних музеїв розпочали тестування прототипу електронної системи реєстру

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024