Онлайн-медіа «Люк» запустили проєкт «Харків, де твоє обличчя?»

13 Березня 2023, 17:06
Онлайн-медіа «Люк» запустили проєкт «Харків, де твоє обличчя?» 1073
Онлайн-медіа «Люк» запустили проєкт «Харків, де твоє обличчя?»

Онлайн-медіа «Люк» запустили проєкт «Харків, де твоє обличчя?», в якому розбирають, що таке колонізація, як цей процес відбувався в України, «повертають» діячів культури, яких привласнила Росія та проговорюють в які етапи і яким чином ми можемо деколонізувати свої міста, культуру та країну.

Про це Район.Історія повідомили журналісти Люк.

В цьому проєкті з'ясовують, як Росія століттями намагалася привласнити собі нашу культуру та перетворити «Харків» на «Харьков». 

Це проєкт про українську ідентичність Харкова, яку століттями намагались відправити в небуття, затерти в підручниках історії і знищити. Про ідентичність, яка все одно проростала крізь репресії, Голодомор і заборони.

«Людина, яка знає історію цього міста, про неспинні спроби росії перевиховати “Харків” в “Харьков”, навряд чи дозволить собі тези “Ну, Харків же ж сам хотів в Росію”. Радянська влада робила все, що могла, щоб затерти українську ідентичність міста. Знищувала людей, які вибудовували тут національну ідею і знищувала докази своїх кривавих репресій. Маркувала міський простір російськими науковцями та письменниками, а українських — кидала в табори та розстрілювала.

Коли ми піддакуємо російський пропаганді і продовжуємо тягати в медійному просторі тези про проросійський Харків — ми займаємося внутрішнім сепаратизмом і продовжуємо пропагандистську справу. Коли ми починаємо заглиблюватись в історію і повертати собі, як державі, українську ідентичність наших міст і регіонів, ми робимо нашу країну міцнішою і зшиваємо наш культурний простір. І кожен раз, поширюючи ті чи інші наративи, ми обираємо на чиєму ми боці», – ділиться думками головна редакторка «Люк» Катерина Переверзева.

«Харків, де твоє обличчя?» — проєкт, який нагадує нам хто ми і звідки ми, де наша історія, і на честь кого по праву мають називатись наші вулиці, театри і навчальні заклади. Про Харків, який вперто намагались зробити «Харьковом» і про те, чому їм так це і не вдалося.

В межах проєкту вже вийшли такі тексти:

Читайте також: Запустили бета-тестування застосунку, де можна ознайомитися із архітектурою Харкова

Проєкт «Харків, де твоє обличчя?» реалізується ГО «Люк-Медійна Група» у межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Довідково: 

«Люк» — незалежне медіа про Харків і культуру.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024