У Празі презентували цифровий архів українсько-чеського проєкту

10 Березня 2023, 18:00
У Празі презентували цифровий архів українсько-чеського проєкту 887
У Празі презентували цифровий архів українсько-чеського проєкту

У Бібліотеці Вацлава Гавела відбулися дискусія на тему відкритості та дослідження документів колишнього КДБ в Україні та презентація цифрового архіву українсько-чеського проєкту «Чехословаки в ГУЛАГу».

Захід відбувся у четвер, 9 березня. Про це повідомляє Державна архівна служба України.

Очільник Укрдержархіву Анатолій Хромов взяв безпосередню участь у дискусії та презентації проєкту «Чехословаки в ГУЛАГу», до якого долучилися Центральний державний архів громадських об’єднань України та Держархів Закарпатської області. Згодом учасниками мають стати й інші державні архіви. 

Читайте також: Державний архів Львівської області долучився до Міжархівного пошукового порталу

Попри надскладні умови за яких сьогодні працюють українські архівісти вони продовжили свою участь в українсько-чеському проєкті. 

Завдяки спільним зусиллям обох сторін користувачі, дослідники, родичі осіб, що зазнали репресій та потрапили в радянські виправно-трудові табори наприкінці 1930-х – на початку 1940-х років або були розстріляні, мають можливість ознайомитися з унікальною джерельною базою, що зберігається в українських архівах та свідчить про репресії щодо чехословацьких громадян на теренах колишнього СРСР.

Читайте також: Оптація-1947: виїзд волинських чехів на історичну батьківщину з рівненського вокзалу

Читайте такожПереселенців зі Словаччини на Волинь перші роки не примушували вступати до колгоспів

Довідково: 

Українсько-чеський проєкт «Чехословаки в ГУЛАГу» здійснюється відповідно до положень Договору про співробітництво між Державною архівною службою України, Інститутом досліджень тоталітарних режимів та Архівом справ держбезпеки Чеської Республіки від 04 лютого 2020 року.  Проєкт реалізовується у співпраці між Державною архівною службою України, Державним галузевим архівом Служби безпеки України, Інститутом досліджень тоталітарних режимів Чехії та Західно-чеським університетом у Пльзені.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024