Закарпатський краєзнавчий музей поповнився новими експонатами

10 Березня 2023, 17:11
Закарпатський краєзнавчий музей поповнився новими експонатами 1265
Закарпатський краєзнавчий музей поповнився новими експонатами

Фонди Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького поповнилися цінними експонатами. 

Про це повідомили завідувачка відділу історії та краєзнавства Валерія Русин та завідувач відділу історії Карпатської України Іван Орос.

Цього року колекція музею поповнилася елементами кінської збруї XVIII століття та різьбленим дерев’яним декором XVIII століття з колишньої мукачівської римо-католицької церкви. Архівну збірку доповнили номерами газети «Унг» кінця ХІХ – початку ХХ століть, яка виходила в Ужгороді

Читайте також: Старовинні весільні атрибути, які експонуються в Закарпатському краєзнавчому музеї

Збагаченню фонду музею сприяють й іноземні друзі установи. До прикладу, житель міста Млада-Болеслав (Чехія) Мартін Кредл подарував музею пам’ятний значок з І промислової виставки 05-24 вересня 1927 року в Ужгороді.

Читайте також: Закарпатському краєзнавчому музею передали реставровану рукописну книгу XVII століття

Українська поетеса та дитяча письменниця Ольга Тимофеєва передала музею 10 світлин з видами церков Закарпаття. 

Результатом проведених природознавцями досліджень флори краю стали гербарії, якими доповнили ботанічні колекції музею.

У музей також передали сучасне озброєння української армії та ворожого війська, яке використовується під час російсько-української війни. Це кілька гранатометів, тубус та пускова установка протитанкового гранатометного комплексу «NLAW», контейнери для транспортування артилерійських снарядів, дорожній знак з-під Бахмута, пошкоджений ворожими кулями.

Своє місце у фондосховищах музею знайдуть і цікаві архівні матеріали періоду Закарпатської України 1944-1946 років, над якими працював заступник голови Народної Ради Закарпатської України Петро Сова (з 1946 по 1950 роки був директором музею).

Читайте також: Цінності з «Межигір’я» та «Сухолуччя» передадуть музеям, які пограбували російські окупанти

Це рукописна таблиця «Тимчасова систематизація Народної Ради Закарпатської України. 1945 р.»; Декрет Народної Ради Закарпатської України від 30 серпня 1945 р.; Постанова Народної Ради Закарпатської України від 29 травня 1945 року «Про бюджет Закарпатської України на 1945 р.»; запрошення і програми засідань НРЗУ на 1945 р.; Історична довідка про Народну Раду Закарпатської України та інші.

Читайте також: Закарпатський обласний краєзнавчий музей співпрацюватиме з музеями Словаччини

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024