Обрали найкращі фото Закарпатської, Львівської та Херсонської областей 2022 року

06 Березня 2023, 18:30
Джарилгацький маяк. Фото: Сергій Зисько 2969
Джарилгацький маяк. Фото: Сергій Зисько

В рамках проєкту «Вікі любить пам'ятки», обрали найкращі світлини у номінації «Найкраще фото регіонів України» 2022 року. 

Світлини пам’яток, які перемогли у Закарпатській, Львівській та Херсонській областях оприлюднили на сайті фотоконкурсу.

Найкращим фото Закарпатської області за результатами оцінювання журі стала робота Сергія Аніськова із зображенням дзвіниці церкви Святого Духа у селі Гукливий — пам’ятка архітектури національного значення. Дзвіниця є частиною архітектурного ансамблю церкви, збудованої у XVIII столітті з ялиці на фундаменті з річкового каміння.

Її висота — вісім метрів, нижній ярус — зрубний, а верхній, значно видовжений — каркасний. Подібна дзвіниця стояла і в Нижньому кінці, на старому цвинтарі села, але її розібрали у 1940-хх роках. Квадратна в плані, побудована з того ж матеріалу, що і церква. Шатровий дах дзвіниці і стіни покриті ґонтом. Церква довго була закритою й називалася «музеєм атеїзму».

Ця пам’ятка вперше стає найкращою в області. У попередні роки Закарпаття представляли Невицький замок, Здвиженський кафедральний собор, Виноградівський замок та інші. Список пам’яток Закарпатської області налічує всього 750 об’єктів, 556 із них уже представлені світлинами у Вікісховищі (74%). 

Цього року учасники завантажили 236 фотографій 89 пам’яток (з них світлини 2 об’єктів було завантажено вперше), за перемогу в номінації змагались 28 авторів. А за увесь час проведення конкурсу — 292 учасники.

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: найкраще фото Закарпаття 2021 року

У Львівській області найкращим фото за оцінками журі стала світлина авторства Вадима Постернака

Каплиця Боїмів вперше отримує перемогу у регіоні. Це пам’ятка сакральної архітектури національного значення. Одна з найкращих пам’яток пізнього Ренесансу у Львові. Імена творців каплиці точно не відомі. За найобґрунтованішою версією, її будівничим був архітектор з Вроцлава Андреас Бемер.

У 1945 році радянська влада закрила каплицю для відвідувачів. Однак з 1969 року сакральна споруда увійшла як окремий відділ до Львівської картинної галереї, її знову відкрито для відвідувачів.

У списку пам’яток Львівської області 4964 об’єкти, за час проведення конкурсу сфотографовані вже 4157 (83%) пам’яток. 2022 року конкурсанти завантажили 889 світлин 375 об’єктів (із них 14 — завантажені на конкурс уперше). Цього року за перемогу у номінації змагався 52 автори, а з всього за час конкурсу — 683 учасники.

Читайте також: «Вікі любить пам’ятки»: обрали найкращі відео культурної спадщини України 2022 року

 

За оцінками журі найкращим фото Херсонської області стала робота Сергія Зиська із зображенням Джарилгацького маяка. 

Джарилгацький маяк є одним із найважливіших маяків Чорного моря. Розташований в східній частині острова Джарилгач Херсонської області. Побудований у 1902 році, має статус пам’ятки. Загальна висота маяка 24,4 метра, з видимістю світла до 14,8 милі. 

Його металевий каркас та технічне оснащення виготовлено в Парижі. Маяк зараз перебуває на території, тимчасово окупованій російськими військами. Світлина зроблена на світанку 19 серпня 2020 року. Інші маяки Херсонської області вже ставали переможцями у цій номінації, але фото Джарилгацького маяка перемагає вперше.

У списку пам’яток Херсонської області 1524 об’єкти, з яких за час проведення конкурсу сфотографовані 448 об’єктів, тобто лише 29%. 2022 року конкурсанти завантажили 117 фотографій 59 пам’яток (з них 4 — завантажені вперше). За час проведення конкурсу за перемогу в обласній номінації змагались 136 учасників та учасниць, а цього року — 15.

Читайте також: Херсон на світлинах початку ХХ століття

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024