Державний архів Швеції оприлюднив матеріали з історії України

28 Лютого 2023, 18:16
Державний архів Швеції опублікував матеріали з історії України 1214
Державний архів Швеції опублікував матеріали з історії України

Державний архів Швеції виклав у мережу матеріали з політичної історії України. Зокрема, йдеться про дипломатичні документи та листування XVII-XVIII століть, а також деякі цінні карти. 

Тепер їх можна переглянути на сайті архіву.

В Швеції зберігаються особливо важливі документи про Україну як націю та боротьбу за її волю. Це пояснюється тим, що Шведська імперія та український правлячий клас у XVII-XVIII століттях налагоджували міцні дипломатичні зв'язки, формували союзи та співпрацювали у різні способи, щоб утвердити себе на міжнародній арені. 

Велике значення під час дипломатичних переговорів мали також міжнародна торгівля та судноплавство. Переговори спродукували велику кількість листування та інших вихідних матеріалів, які неможливо знайти ніде в світі. Не в останню чергу це стосується періоду 1630–1730 років. Ці документи, безперечно, також мають велике значення для європейських країн.

Національний архів Швеції також зберігає кілька томів, що належать до архіву Міністерства закордонних справ, які містять дипломатичні документи, що стосуються визнання колишніх радянських республік та їхнього самоврядування, а також джерела, що стосуються боротьби за незалежність Черкесії, Грузії, Трансільванії та інших.

Нагадаємо, що у серпні 2021 року в Україну вперше привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. У липні 2022 року прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон привезла до України копію листа короля Карла ХІІ 1711 року з інструкцією про визнання Запорізької Січі як незалежної держави.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024