Посадовці обстежили підтоплений будинок Косачів у Колодяжному

28 Лютого 2023, 16:16
Посадовці обстежили підтоплений будинок Косачів у Колодяжному 1568
Посадовці обстежили підтоплений будинок Косачів у Колодяжному
Голова обласної ради Григорій Недопад спільно з очільником бюджетної комісії Орестом Маховським обстежили стан Білого і Сірого будиночків Косачів у Колодяжному.
 
Про це повідомляє Волинська обласна рада.
 
Реставрацію пам'яток провели ще рік тому, однак працівники музею і досі не розмістили тут експозиції. Через короткий термін після завершення почали проявлятися огріхи. Виконавець робіт не раз залучався до виправлення недоліків, проте до бажаного результату це не призвело.
 
Стінами пішли тріщини, подекуди відлущується тиньк, вчувається запах плісняви. Найтривожнішою ознакою є просочування ґрунтових вод у підвалі Білого будиночку. За словами завідувачки музею Ольги Бойко, ця проблема з’явилася восени. 
 
У льохах навколишніх обійсть теж мокро, люди відкачують воду.
 
На існуючі проблеми мають вплив як об’єктивні, так і суб’єктивні чинники вважає голова обласної ради Григорій Недопад. 
 
«До об’єктивних причин можна віднести природне підняття ґрунтових вод, надходження державних асигнувань на реставрацію за два місяці до завершення бюджетного року, відтак проведення робіт в осінньо-зимовий період без сумніву негативно позначилося на технологічних процесах, ймовірно мали місце і прорахунки при складанні проєктно-кошторисної документації, виготовленої 7 років тому. Найочевидніші серед суб’єктивних факторів – використання виконавцем неналежних або неякісних матеріалів, наприклад, погано просушеної деревини для столярних виробів чи не термостійкої фуги для заробляння швів кахельної груби. Є питання і до здійснення контролю замовником – департаментом інфраструктури облдержадміністрації за ходом виконання робіт», – зауважив голова Волиньради.
Очільник бюджетної комісії Орест Маховський додав, що у будь-якому випадку обласна рада не може допустити руйнування історичної пам’ятки. Планується, що найближчим часом відбудеться позачергове розширене засідання майнової комісії за присутності і замовників, і виконавців робіт, а також проєктантів та інших профільних спеціалістів.
 
 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром