В Україні створили платформу пам’яті журналістів, загиблих на повномасштабній війні

28 Лютого 2023, 13:16
В Україні створили платформу пам’яті журналістів, загиблих на повномасштабній війні 747
В Україні створили платформу пам’яті журналістів, загиблих на повномасштабній війні

Премія імені Георгія Ґонґадзе створила Платформу пам’яті журналістів, загиблих внаслідок повномасштабної війни Росії проти України, «Реквієм».

Про це повідомили на сайті відзнаки.

На платформі зібрали інформацію про 48 журналістів та журналісток, які загинули після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Серед них є історії восьми українських та закордонних медійників та медійниць, вбитих під час виконання журналістських завдань. 

А також історії тих, хто став жертвами російських обстрілів міст, тих, хто загинув від рук російської армії в окупованих росіянами містах, а також тих, хто загинув в лавах ЗСУ. 

«Професіонали, чию пам’ять ми вшановуємо цим проєктом, хотіли зупинити війну. Вони — брати по зброї. Їхня зброя — правда. Саме правди агресор боїться найбільше.

Наша місія — продовжити справу загиблих медійників. Розповідати правду, заради якої вони пожертвували своїм життям. Показувати світові справжнє обличчя агресора», – йдеться на платформі.

Над проєктом працювали команди Премії Ґонґадзе та Українського ПЕН у партнерстві з Інститутом масової інформації. 

Спеціально для Платформи пам’яті «Реквієм» автори та авторки Валерія Буняк, Діана Делюрман, Ірина Родіна, Альона Савчук, Максим Ситніков та Маргарита Тулуп збирали історії загиблих, спілкуючись із їхніми родичами та колегами, а також досліджуючи матеріали з відкритих джерел. 

Платформа пам’яті «Реквієм» стала продовженням проєкту із серії фотовиставок, які Український ПЕН разом із партнерами організовував в різних містах України з березня 2022 року. 

Метою цих фотовиставок було привернути увагу до загроз, з якими стикаються журналісти з боку російської армії. А також закликати міжнародну медіаспільноту називати війну війною, не повторюючи наративів російської пропаганди. 

Читайте також: «Їх убила війна»: на Прикарпатті відкрили меморіальний знак медійникам

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024