США спрямує 7 мільйонів доларів на відновлення культурної спадщини України

24 Лютого 2023, 18:30
США спрямує 7 мільйонів доларів на відновлення культурної спадщини України 907
США спрямує 7 мільйонів доларів на відновлення культурної спадщини України

Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США (ECA) оголосило про виділення 7 мільйонів доларів США на підтримку зусиль України щодо захисту своєї культурної спадщини. Кошти спрямують на кілька пріоритетних напрямків. 

Про це повідомляє міністерство культури та інформаційної політики України.

«Ініціатива була розроблена з метою підтримки зусиль України щодо захисту та усунення шкоди, завданої об'єктам і колекціям української культурної спадщини, а також розширення та зміцнення державно-приватного партнерства з громадянським суспільством в Україні.  Вона є частиною ширших глобальних зусиль Сполучених Штатів, спрямованих на збереження та захист культурної спадщини», – йдеться в офіційному повідомленні.  

Так, у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, українськими неурядовими організаціями та міжнародними партнерами Ініціатива надаватиме пріоритет об'єктам і колекціям культурної спадщини, які безпосередньо постраждали внаслідок жорстокої війни Росії в Україні. 

Вона підтримуватиме такі заходи, як документування пошкоджених об'єктів і колекцій для звітності, захист від пошкоджень і крадіжок, аварійна стабілізація пошкоджених об'єктів, розробка та впровадження планів консервації та реставрації, координація заходів реагування у сфері культурної спадщини, а також спеціалізоване навчання. 

«Дякуємо Лі Саттерфілд, заступнці Державного секретаря з питань освіти та культури США, за цю ініціативу та тісну співпрацю. Працюємо далі», – сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Довідково: 

Ініціатива доповнює ширші зусилля, які координує Центр культурної спадщини ЕКА, спрямовані на підтримку готовності до надзвичайних ситуацій та реагування на них, моніторинг руйнування Росією культурної спадщини в Україні через Обсерваторію конфлікту та сприяння державно-приватному партнерству задля збереження та захисту культурної спадщини.

Додаткове фінансування у розмірі 7 мільйонів доларів США є продовженням більш ніж 20-річної співпраці США з урядом України у сфері захисту та збереження культурної спадщини через Фонд Послів США в Україні (AFCP).  

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024