«Вікі любить пам’ятки»: обрали найкращі відео культурної спадщини України 2022 року

23 Лютого 2023, 16:41
Свято-Миколаївський Городоцький монастир 1234
Свято-Миколаївський Городоцький монастир

У 2022 році в межах української частини фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» вчетверте проходила спеціальна номінація «Відео». До неї долучилися 7 учасників та учасниць, які завантажили 52 відеоролики памʼяток культури України. 

Про це йдеться на сайті конкурсу.

Мета спецномінації ​​«Відео» — зібрати під вільною ліцензією якомога більше якісних відеороликів нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії.

До журі цієї номінації увійшли телеоператор, режисер монтажу, редактор української Вікіпедії Олександр Гаврик, професійний фотограф та відеооператор Олександр Шкурдюк, СММ-менеджерка та авторка контенту Марія Важинська. Вони оцінили конкурсні роботи та визначили авторів трьох найкращих відео.

Перше місце

Перше місце посіли два відео Олексія Бухала, зафільмовані у Свято-Миколаївському Городоцькому монастирі та Почаївській лаврі.

«Досить якісна робота. Панорама плавна, архітектурний ансамбль розкритий. Підтримую доречний спецефект з прискоренням. Звук достатньо якісний. В цілому робота на хорошому рівні, готова для демонстрації на телебаченні», — зазначив член журі Олександр Гаврик.

Читайте також: Які статті української Вікіпедії були найпопулярнішими у 2022 році

Серед зауважень журі виділило довгу тривалість відео та потребу більш цікавого освітлення.

Олександр Шкурдюк залишив такий відгук про це відео: «гарне місце, підібраний момент з погодою і гарним освітленням, плавна професійна зйомка, цікавий монтаж і звукове оформлення. Найкраще відео з усього представленого».

Олександр Гаврик відзначив якість відео та панорами, а також роботи зі звуком. Серед зауважень членів журі був прийом із ​​«перевертанням» відео та недостатнє розкриття архітектурного ансамблю пам’ятки.

Читайте також: Фундаторка Почаївської лаври володіла луцьким селом

Друге місце

Друге місце поділили відео Олексія Бухала та Костянтина Брижниченка, відзняті у костелі Святого Лаврентія в Тайкурах (Рівненська область) та Святогірській лаврі відповідно.

«Від цієї роботи в мене мурахи по тілу. Детальна зйомка заворожує, закликає відчути історію пам’ятки та пронизує атмосферою тих часів. Музика підібрана відмінно» — поділилася враженнями Марія Важинська.


«Унікальне місце, яке, на жаль, ми ще не скоро побачимо так, як на цьому відео. Гарно підібраний час зйомки, світло і туман додає вражень», — розповів Олександр Шкурдюк.

Журі зауважило одноманітність у ракурсах та крупних планах, а також незначні різкі рухи камери при бокових польотах. Оригінальне відео було подано без звуку, його вже підібрали організатори, готуючи до публікації.

Читайте також: Український інститут створив листівки зі зруйнованими культурними пам'ятками

Третє місце

 

Третє місце поділили відео Костянтина Брижниченка та Сергія Венцеславського, зроблені на території Аккерманської фортеці та Троїцької церкви у Пугачівці.

«Панорамування плавне та повністю зображує об’єкт у комплексі. Бажано було отримати більше деталей об’єкта», — розповів Олександр Гаврик.

Члени журі також прокоментували дещо різку зміну освітлення та не дуже плавну зйомку. Оригінальне відео було подано без звуку, його вже підібрали організатори, готуючи до публікації.

«Об’єкт розкритий повністю, особливо екстер’єр. Інтер’єр присутній у вигляді фото. Також початкова заставка у вигляді фото. Якісніше використовувати фото поряд з відео, коли фото теж є рухомим, при чому з тією ж візуальною швидкістю, як і відео (принцип монтажу по швидкості руху)», — поділився враженнями Олександр Гаврик.

Члени журі відзначили роботу за спробу показати й інтер’єр пам’ятки, а також долучення текстової інформації про неї.

Читайте також: Створили діджитал-проєкт про злочини росіян проти культурного надбання України

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024