Верховна Рада 31 рік тому затвердила тризуб як Малий Герб України

19 Лютого 2023, 12:25
Ескіз великого державного герба України авторства Андрія Гречила та Івана Турецького (1991). 4649
Ескіз великого державного герба України авторства Андрія Гречила та Івана Турецького (1991).

Щороку 19 лютого українці відзначають День державного герба України.

Наша держава має три офіційні символи – Державний Герб, Державний Прапор та Державний Гімн. Саме вони є уособленням українського народу, його культури та звичаїв – пише Day today.

Герб будь-якої держави, зазначається в публікації,  є її найбільш значимою емблемою. Його зображення має офіційний статус та використовується в печатках, на грошових купюрах та офіційних документах країни. Згідно з конституцією Державний Герб України представлений малим та великим гербами. Малий Герб України зображений у вигляді тризубу золотистого кольору, розміщеного на синьому фоні. Така символіка була офіційно затверджена на засіданні Верховної ради 19 лютого 1992 року. Тому саме цей день лютого став Днем Державного Герба України. 

Конкурс на проєкт Державного Герба України розпочався влітку 1991 року, ще до «розвалу» Радянського Союзу. До журі, яке мало оцінювати роботи та підбивати результати конкурсу, увійшли відомі депутати, українознавці, історики, представники різних галузей мистецтва. 

В конкурсі взяли участь близько 200 проєктів, які пізніше були надіслані до Центрального державного архіву. На більшості з них був зображений саме тризуб. Переможцем став варіант від відомого українського художника Івана Турецького та видатного культурознавця та історика Андрія Гречила. Проте, перш ніж стати Державним Гербом України, символ тризуба мав багатолітню історію формування.

ЧАСИ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Археологи стверджують, що вперше зображення тризуба на території нашої держави з’явилося ще у 4 столітті до нашої ери. В ті часи саме цей знак символізував приналежність до видатного племінного роду. 

Стародавні примірники символічних зображень у вигляді тризуба були знайдені під час розкопок на території Південної України, де колись існувало Боспорське царство. Пізніше тризуби використовувалися скіфами.

А перша письмова згадка про зображення тризуба була зафіксована у 360 році до нашої ери. У своєму рукописі «Тімен» Платон описував царський одяг скіфів – голубий каптан з вишитим золотистим тризубом.

СИМВОЛІКА РУСІ

Зображення тризуба дійшло до часів Русі. А в часи її найбільшого розквіту, цю символіку можна було знайти на всіх офіційних документах, грошових одиницях, а також на цеглинах, з яких споруджувалися церкви. Так, відомо, що цеглини, з яких побудована київська Десятинна церква, також мають вирізьблений знак тризуба. Київські князі використовували знак тризуба як символіку свого роду.

ПЕРІОД УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ

В 1918 році після створення УНР пішла мова про затвердження офіційної державної символіки. Не дивно, що для цього було обрано тризуб. Цю ідею запропонував Михайло Грушевський. Так, 25 лютого 1918 р. в Корсуні вирішили затвердити герб УНР у вигляді тризуба, оповитого гілками оливкового дерева. Цей знак символізував бажання налагодити мирні відносини з сусідніми народами.

Автором тодішнього тризуба був видатний філософ та митець Василь Кричевський. Чому було обрано саме тризуб? Вважалося, що саме тризуб уособлює традиції української державності. Після Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнських земель, тризуб став офіційним гербом ЗУНР. 

ГЕРБ УКРАЇНИ У СКЛАДІ СРСР

В часи радянського союзу зображення тризубу було заборонено, його вважали виявленням націоналізму. КДБ різко присікало та карало за використання так званої націоналістичної символіки.

Проте українські патріоти вшановували цей знак як символ боротьби з більшовизмом. Так, в 1967-му році жовто-блакитний прапор із зображенням тризубу можна було побачити на будівлі одного з райвиконкомів Дніпропетровська, часто його можна було побачити на Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині тощо.

 

Читайте також: Житель Старої Миколаївки понад 70 років тому сховав тризуб в ікону

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024