Представники 12 провідних музеїв розпочали тестування прототипу електронної системи реєстру

16 Лютого 2023, 10:43
Джерело фото: Музей Ханенків 927
Джерело фото: Музей Ханенків

У рамках співпраці Міністерства культури та інформаційної політики України з Міністерством культури та національної спадщини Польщі та Solidarity Fund PL у 2022 році розпочалася реалізація проєкту «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України».

На сьогодні триває робота з розробки базового програмного забезпечення електронної системи реєстру МФУ. Задля ефективної роботи створили робочу групу, до якої увійшли представники 12 провідних музеїв України різного профілю: історичні, природничі, археологічні, художні тощо. Про це пише Міністерство культури та інформаційної політики України.

Досвід учасників робочої групи дозволить врахувати всі потреби сучасних музейників та створити зручну й корисну електронну систему обліку цінностей. Саме ці культурні установи беруть участь у тестуванні прототипу, аналізують необхідний функціонал, надають рекомендації щодо змін та зможуть першими випробувати майбутнє програмне забезпечення.

Наступний етап впровадження системи — аналіз рівня комп’ютеризації музейних установ та вже існуючих систем електронного обліку, які використовуються на території України. За результатами першого етапу та фідбеку від музеїв, розробники ПО проведуть аналіз бізнес-процесів, реалізованих в електронній системі, та доопрацюють її. 

Надалі задачею Міністерства культури та інформаційної політики України буде забезпечити реєстрацію в системі всіх установ, уповноважених на зберігання предметів Музейного фонду України, а в підсумку – відмову від паперового обліку. 

Успішна реалізація цього проєкту дозволить установам, що уповноважені на зберігання об'єктів державної частини МФУ, самостійно інтегрувати до системи реєстру дані про музейні предмети, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені. 

Реєстр буде доступний для взаємодії з державними та міжнародними системами та сервісами для отримання дозволів на вивіз культурних цінностей та подальшої інтеграції України в мистецьку спільноту Європи. Окрім цього, відкриті дані реєстру будуть опубліковані на інформаційному веб-ресурсі для популяризації українського мистецтва та музейних колекцій. 

Державна частина Музейного фонду України наразі налічує понад 12 мільйонів об'єктів. З початком повномасштабної війни потреба в діджиталізації музейних ресурсів України стала нагальною. Разом з обстрілами, пограбуваннями та руйнуваннями музеїв, знищується облікова документація, яка містить всю важливу інформацію про музейні цінності.  

Проєкт реалізується Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні та фінансується Канцелярією Прем'єр-міністра Республіки Польща в рамках реалізації громадського завдання під назвою: «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України».

Читайте також: Польща готова прийняти на зберігання культурні цінності з України на час війни

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024