У Луцьку німецький журналіст презентував власну книжку про історію, політику і боротьбу українського народу

12 Лютого 2023, 09:00
Штеффен Добберт (ліворуч) презентує свою книжку 840
Штеффен Добберт (ліворуч) презентує свою книжку

Тривають  зустрічі та спілкування студентів з непересічними особистостями та особливими гостями університету у форматі «живої бібліотеки».

На днях у Луцькому національному технічному університеті відбулася зустріч із німецьким журналістом Штеффеном Доббертом, під час якої він презентував власну книжку про історію, політику і боротьбу українського народу. Про це йдеться на сайті ЛНТУ.

Тривалий час перебуваючи в Україні та проживаючи разом із нашим народом по правді історичні події, зазначається в публікації, Штеффен Добберт описав нашу боротьбу за свободу та нашу ідентичність у власній книзі. Тим самим він намагається відкрити Україну для світу, для Європи, для Німеччини.

Перша ж презентація його книги «Зрозуміти Україну. Історія, політика та боротьба за свободу» відбулась у листопаді цього року в Німецькому театрі Берліна. Нині ж автор представив книгу українській аудиторії в Києві, Житомирі та у Луцькому національному технічному університеті. Зустріч із журналістом відбулася завдяки доценту кафедри соціогуманітарних технологій ЛНТУ Михайлу Костюку, який багато років активно досліджує німецькі національні меншини в Україні та на Волині і підтримує зв’язки із представниками Німеччини.

Особисто привітала поважного гостя у стінах ЛНТУ ректорка Ірина Вахович, висловивши захоплення його професійною діяльністю та зусиллями, які він спрямовує на популяризацію України у світі, як відстоює жагу українців до свободи, змушує Європу переосмислити нашу ідентичність і закликає до надання необхідної допомоги у спільному протистоянні ворогу. 

Представила аудиторії іноземного спікера перша проректорка Надія Ковальчук

«У нас сьогодні в гостях людина, яка захищає, представляє та любить Україну так, як українець. Штеффен Добберт – журналіст, який з 2011 року думками і серцем живе Україною і сьогодні ми маємо можливість поспілкуватися з людиною, яка написала книгу «Ukraine verstehen». Ми всі добре знаємо, що за кордоном нас підтримують, нами захоплюються, але й ворог має різноманітні інструменти та елементи пропаганди, які спрямовуються проти нас. Завдяки таким людям як Штеффен, в Німеччині мають змогу чути про Україну, чути про нас і надзвичайно приємно, коли у своїй книзі Штеффен говорить, що Україна – найпрекрасніша країна у світі», – зазначила вона.

Переймаючи вітальне слово німецький журналіст передусім перепросив за те, що не володіє достатньо українською мовою, аби вільно спілкуватися з аудиторією, тож продовжив свій спіч німецькою з допомогою колеги-перекладача.

У своїй промові Штеффен Добберт наголосив, що нині відбувається своєрідна світова прем’єра його книги, адже вона з’явилася на світ лише кілька місяців тому у Німеччині і там була презентована: «… але це книжка про Україну. Ця книга описує людей, які живуть і в Луцьку, і в Києві, в Одесі та в Житомирі… я дуже щасливий, що у мене з’явилася можливість презентувати цю  книгу і тут, у вас».

Вперше в Україні журналіст із Німеччини побував у 2011 році, коли отримав стипендію та мав можливість навчатися у Києві та в Одесі. Він був тут під час «Євро 2012», під час Євромайдану та Революції Гідності, а особливо йому запам’яталася одна з останніх п'ятдесяти подорожей до України, яка відбулася в березні минулого року, коли нашу країну оточила жахлива війна.

«У березні 2022 я хотів поїхати до Києва, але зміг потрапити лише до Львова та Тернополя. Тоді я був шокований, адже майже на кожному перехресті стояли блокпости, відбувалася перевірка документів і повертаючись до Німеччини, я не знав, чи взагалі зможу приїхати сюди ще, чи збережеться країна. Сьогодні я гордий і щасливий тим, що українське суспільство не тільки руками воїнів на фронті, але й руками цивільного населення, зробили все можливе і повернули життя у державу. І сьогодні є світло і є тепло, і у цій затишній залі чи можемо зустрічатися і обговорювати книги», – зауважив Штеффен.

Тож у книзі «Зрозуміти Україну» автор описує, по суті, загальну історію України від часів Київської Русі й до нині. Тут йдеться і про Шевченка і про Грушевського, про Бандеру, про Зеленського і про багатьох інших видатних діячів України. Головна мета автора – познайомити німецьке суспільство з Україною, її автентичністю і зняти клеймо приналежності до росії та колишнього радянського союзу.

Автор поділився реальними історіями про зустрічі із різними українцями, які його дивували, надихали, лишали свій слід у його серці. Він розповів про те, як опинився у вирі Революції Гідності і як писав про це книгу. Журналіст поділився досвідом суперечок із німецькими колегами, які тоді, у 2013-му, були переконані, що наш Майдан, влаштований ЦРУ, і як намагався зсередини подій довести усьому світові відчайдушність і жагу до волі українського народу.

«Я був тут сам і бачив тих студентів і пенсіонерів, людей, які стояли на Майдані добровільно і воювали за свою волю і незалежність. Нинішня війна, яка приносить багато горя, звичайно, жахлива, але є один позитивний момент у тому, що через цю гарячу фазу війни Путін зняв маску і весь світ побачив істинне обличчя ворога, стіна російської пропаганди розпадається і я впевнений, що вона буде повністю повалена… Я щиро вдячний долі, що мав можливість потрапити до України і бути тут в такий епохальний час, що мав можливість разом з вами пережити ті події, які змінюють історію і саме це залишилося в моєму серці», – додає Штеффен Добберт.

Журналіст також відповів на запитання аудиторії, розповів про боротьбу із пропагандою, про професійну діяльність і роботу у час війни, про прагнення донести до світу правду про нашу країну і її історію, намагання відкрити очі людей на ті історичні події, які свідчать про мету знищити наш народ. А насамкінець, поділився лише короткою фразою про те, що його найбільше вражає в Україні: «Все дуже просто – мужність суспільства»!

Після цікавої зустрічі та безлічі запитань аудиторії, на пам’ять про візит Штеффена Добберта, зробили кілька спільних фото, а по тому, студенти-журналісти ЛНТУ мали можливість за круглим столом обговорити журналістську діяльність Штеффена, почерпнути його професійний досвід та почути цінні поради.

Довідково:   Штеффен Добберт народився у Вісмарі 1982 року, жив в Одесі та Києві за грант Міжнародної журналістської програми (IJP). Загалом, здійснив понад 50 наукових поїздок, відвідавши різні куточки України. Навчався у Ваасі, Фінляндія, у Любеку та Берліні (має диплом бакалавра та магістра європейських студій MES). З 2007 року є автором і редактором ZEIT ONLINE і DIE ZEIT. У 2017 році отримав премію «Німецький репортер».

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024