ДАРТ передає в Архів усної історії відеозаписи свідчень про злочини росії

07 Лютого 2023, 10:44
Воєнні злочини росії 467
Воєнні злочини росії

Розповіді очевидців допоможуть історикам у створенні правильної концепції відвідування місць пам’яті війни.

Державне агентство розвитку туризму (ДАРТ) передає в Архів усної історії Українського  інституту національної пам’яті понад 20 годин відеозаписів інтерв’ю зі свідками злочинів, скоєних росією під час повномасштабної війни проти України – інформують на сайті УІНП.

Інтервʼю записані на деокупованих Київщині, Чернігівщині та Харківщині.

Обмін записами, зазначається в повідомленні,  відбувається в межах співпраці інституцій над створенням маршрутів пам’яті російсько-української війни.

Свідчення зібрані під час роботи Агентства над концепцією маршрутів памʼяті. Відеозаписи, з одного боку, фіксують історії людей, які пережили окупацію і стали свідками воєнних злочинів. А з іншого, – містять думки щодо того, як зберігати та вшановувати памʼять про війну в публічному просторі.

«Ці історії – неоціненні. І, можливо, саме вони допоможуть нам у створенні правильної концепції відвідування місць пам’яті війни. Ця концепція має стати результатом спільної роботи державних діячів, істориків, культурологів і людей, які безпосередньо пережили жахіття окупації. Сьогодні історія, фактично, створюється на наших очах. Ми всі є свідками страшних злочинів, які чинить на нашій території країна-терорист. З одного боку, якась частина людей хоче про них якомога швидше забути. З іншого – ми маємо все пам'ятати, щоб не повторити помилок минулого. Ці маршрути пам'яті насамперед створюються для майбутніх поколінь українців, які мають знати правду про цю війну й чітко розуміти, хто їхній ворог», – наголосила очільниця ДАРТ Марʼяна Олеськів.

Виконувач обовʼязків голови УІНП Максим Ярмистий зазначив, що меморіалізація війни є важливим завданням, яке стоїть перед державними інституціями та суспільством загалом.

На його думку, це дуже чутливе завдання, адже нам потрібно знайти правильні мову й форми памʼятання. Щоб і зберегти памʼять та максимально чесно розповісти про події війни, і вшанувати жертв та героїв, і уникнути ретравматизації. Це виклик, впоратися з яким може допомогти суспільний діалог довкола того, якою має бути меморіалізація. Записані інтервʼю – також рух у цьому напрямку. Тому ми викладатимемо їх у публічний доступ, заохочуючи до обміну думками.

Фрагменти інтервʼю поступово оприлюднюватимуть на онлайн-ресурсах ДАРТ та УІНП під хештегами  #Історіїмісцьвійни та #меморіалізаціявійни. Дивитися їх, зокрема, можна буде на ютуб-каналі Українського інституту національної памʼяті. Повні версії інтервʼю будуть оприлюднені для перегляду після відкриття доступу до онлайн-платформи Архіву усної історії.

Про Архів усної історії

Збереження усних спогадів про знакові історичні події – важлива складова роботи Українського інституту національної памʼяті. Для цього був створений Архів усної історії, який наразі налічує понад 1600 спогадів. Він містить колекції свідчень про Революцію гідності; російсько-українську війну, починаючи з 2014 року; національно-визвольні змагання; Чорнобильську катастрофу тощо. Частину спогадів співробітники Інституту записують самостійно, частина передана партнерами для зберігання та оприлюднення.

Щоб надати доступ до зібраних матеріалів усім охочим, а насамперед дослідникам і журналістам, Інститут у 2021 році запустив онлайн-платформу Архіву усної історії. З початку повномасштабної війни росії проти України вільний доступ до платформи тимчасово закрито з міркувань безпеки, але Інститут продовжує приймати записи усних свідчень на зберігання.

Читайте також:   У Луцьку діє виставка архівних документів, присвячена Дню Соборності

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024