У краєзнавчому музеї на Хмельниччині презентували виставку ляльок «Княгині та князівни»

05 Лютого 2023, 16:06
Презентація виставки ляльок 1135
Презентація виставки ляльок

Мешканці міста атомників отримали нагоду відчути дух різних епох, вивчити історію та пройнятися величчю українських жінок, які творили історію Європи.

На днях у Нетішинському краєзнавчому музеї в рамках міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом» презентували виставку вузлових ляльок «Княгині та князівни» – пише Лариса Власюк у групі Хмельницька АЕС.
 
Проєкт ініціювали Тетяна Золочевська з німецького міста Бремен і Ніна Хаген з міста Осло, Норвегія. Завдяки учасниці з Нетішина Тетяні Ходак княгинь побачили й нетішинці.
 
Проєкт вражає, зазначається в дописі: 40 майстринь з України, Німеччини, Норвегії та навіть Бразилії виготовили 70 ляльок-мотанок в образі легендарних та напівзабутих українських княгинь. Чимало українок творили під обстрілами. Долі окремих мисткинь з фронтових територій невідомі.
 
Оглядаючи експозицію, у ляльках-мотанках можна впізнати вольову княгиню Ольгу, матір Володимира Великого Малушу, його дружину – Анну Багрянородну, доньок Ярослава Мудрого — королеву Франції Анну, королеву Угорщини Анастасію та дружину норвезького короля Єлизавету. Окрема поличка присвячена острозьким княгиням, яким колись і належав Нетішин, – Гальшці Острозькій, Беаті Костелецькій.
 
Спираючись на дослідження з історії вбрання, майстрині використали традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та вдягнули її в стилізовані шати візантійських царівен, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королев.
 
До слова, нетішинка Тетяна Ходак створила образ саме Гальшки Острозької. 
 
«Над лялькою-мотанкою фундаторки Острозької академії працювала два місяці. Тривалий час вивчала історію її життя, згодом – костюми, в яких ходили жінки з роду Острозьких», – пригадує майстриня. 
У підсумку Тетяна Ходак відійшла від образу чорної княгині, монахині, а створила Гальшку юною, славною на всю Європу, красунею.
 
У Нетішині виставка експонуватиметься впродовж лютого. Це унікальна нагода через ляльку відчути дух різних епох, вивчити історію, оглядаючи одяг мотанки, пройнятися величчю українських жінок, які творили історію усієї Європи.
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром