Музей волинської ікони започаткував рубрику «З історії одного експонату»

04 Лютого 2023, 18:00
Музей волинської ікони 1240
Музей волинської ікони

Мальований процесійний хрест XVIІ ст. з двобічним зображенням «Розп’яття»/ Хрещення» походить з церкви на  Любешівщині.

2023 рік для Музею волинської ікони є знаковим – йому виповнюється 30 років – ідеться на фейсбук-сторінці цього закладу. 
 
За кілька десятиліть роботи колективу, зазначається в дописі,  зібрана дивовижна колекція творів сакрального мистецтва Волині. Це понад дві тисячі пам’яток XVI – ХХ ст.: ікони, скульптура, предмети церковного декоративного різьблення, металева церковна пластика та інші предмети церковного декоративного мистецтва.
 
 На сторінці музею  започатковується  рубрика «З історії одного експонату». Перша розповідь – про
мальований процесійний хрест XVIІ ст. з двобічним зображенням «Розп’яття»/ Хрещення». Він  походить із церкви Успіння Богородиці села Велика Глуша Любешівського району. Ймовірно,  потрапив до теперішнього храму, зведеного у середині XVIІІ ст., з ранішого, побудованого близько 1689 або 1717 р. 
 
До музею хрест був переданий у 2001 році, через два роки відреставрований у майстерні Волинського краєзнавчого музею Павлом Петрушаком.
 
Чотирикінцевий хрест має неглибокий ковчег, рамена хреста, що мають форму трилистих завершень, прикрашені маленькими кульками. Його розмір досить великий, 134 х 104 см, що є характерним для виносних процесійних хрестів. На лицевій стороні — темперне зображення «Розп’яття Христа з предстоячими». На зворотній – «Хрещення Ісуса Христа». Зображення виконані згідно з іконографічними канонами, обабіч Ісуса у «Розп’ятті» написані півпостаті Богородиці та апостола Іоанна, вгорі над ним – Сонце з ретельно виписаними рисами людського обличчя.
 
 Джерелами подібної символічної іконографії є ранньохристиянські зображення, де Христа ототожнювали із Сонцем. У літургійних текстах збереглося чимало порівнянь Христа з небесним світилом, де його називають «Сонцем правди». У сюжеті «Хрещення», на раменах, зображені Іоан Хреститель та ангел, який обома руками тримає полотно. На верхньому рамені у хмарині – голуб, символ Святого Духа.
 
Поряд з малюнком постатей проглядаються написи – абревіатури: «ИНЦІ» – «Ісус Назорей Цар Юдейський»»; «NIКА» – «Переможець».
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024