У Рівному історичну будівлю органного залу прикрашатиме меморіальна дошка священнику

01 Лютого 2023, 16:27
Органний зал у Рівному 1291
Органний зал у Рівному

Хочуть вшанувати пам'ять католицького священника, який присвятив своє життя духовному служінню.

Отець Серафим Кашуба – римо-католицький священник,  котрий у роки Другої світової війни  вирушив на Волинь, де не вистачало священнослужителів. Про це йдеться на сайті Рівненської обласної ради.

 З 1945 року він перебував у Рівному, Дубно, Острозі, Сарнах, Корці.

За релігійні переконання отця Серафима переслідувала радянська влада, й у 1966 році його заарештували та дали п'ять років заслання. Після ув’язнення він знову повернувся в Україну, зокрема, жив як у Рівному, так і у Львові. Там через тяжку хворобу й обірвалося його життя в 1977 році.

У Державному архіві Рівненської області зберігаються документи, які дають можливість дослідити рівненський період життя та служіння о.Серафима Кашуби.

Ініціатором створення та розміщення меморіальної дошки на будівлі Зали камерної та органної музики є отець Владислав Чайка – настоятель римсько-католицького костелу святого Петра і Павла та Божого милосердя в Рівному. За його словами, місце обрали невипадково. Адже отець Серафим Кашуба у післявоєнні роки був настоятелем костелу Святого Антонія – головного храму римо-католиків Рівного, в приміщенні якого сьогодні і розміщений органний зал.

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш підтримав ідею створення меморіальної дошки. Він зустрівся з ініціаторами ідеї та дослідниками життя Серафима Кашуби. І спільно з керівництвом Рівненської обласної філармонії обговорив майбутній макет і місце розташування меморіальної дошки.

«Костел Святого Антонія, який більшість знає як Зал камерної та органної музики, – це пам’ятка архітектури та містобудування XIX ст. І таких будівель у Рівному не так багато. Тому дуже важливо привернути увагу до історії цієї споруди, зокрема, підняти пам’ять про одного з настоятелів цього храму, отця Серафима Кашубу, який в роки радянської окупації не виїхав до Польщі, а залишився тут і самовіддано служив своїм людям, своїй вірі. Тому поява такої меморіальної дошки, яка матиме його ім’я, буде гарним жестом поваги нашим друзям-полякам, які так само віддано підтримують нас сьогодні у боротьбі з ворогом», – наголосив Андрій Карауш.

Отець Серафим Кашуба
Отець Серафим Кашуба

 

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024